”Pacea cu zmeii”, o altă piesă remarcabilă a dramaturgului Valeriu Butulescu, în fața premierei cu numărul 20

Trei premiere în trei țări, într-o perioadă de numai trei săptămâni este o performanță artistică greu de imaginat pentru orice dramaturg. ”Cartea Recordurilor” are însă de ce să fie ”pe fază” la o astfel de performanță deja înregistrată de dramaturgul Valeriu Butulescu care a reușit un astfel de maraton cultural de excepție în luna aprilie și este chiar pe punctul de a-l depăși. Asta deoarece după premierele unor piese de teatru ale domniei-sale puse în scenă, în premieră, pe scena unor teatre din România, Bulgaria și Republica Moldova (despre care am avut bucuria să consemnăm și noi). Aflu însă cu bucurie că performanţa s-a îmbunătăţit odată cu vestea că, pe data de 5 mai 2019, Teatrul ”Gong” montează în premieră o altă piesă de succes a maestrului Butulescu: “Pacea cu zmeii”.

De data aceasta, premiera de la teatrul ”Gong” al cărui suflet este prof. Cătălina Bostan, piesa lui Valeriu Butulescu, redenumită “Făt Frumos, dar nu prea…” în viziunea regizorală a lui Vlad Ianuş consemnează cea de-a douăzecea premieră a acestei piese, într-un moment în care se împlinesc exact douăzeci de ani de la premiera absolută care a avut loc la Petroșani. Autorul, dramaturgul Valeriu Butulescu nu a uitat nici astăzi acele momente, despre care vorbește cu o firească emoție: Am scris „Pacea cu zmeii” în urmă cu douăzeci de ani! Premiera a avut loc pe 5 februarie 1999, pe scena Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroşani. Erau zilele ultimei mari mineriade, când Zmeul Zmeilor (Miron Cozma) tocmai semnase la Cozia, faimoasa pace cu un guvern plin de Feţi Frumoşi! Pace care pentru Valea Jiului a însemnat pierderea unui război economic vital. Asemănarea piesei cu situaţia de atunci din teren a fost o pură coincidenţă. Deşi Dilema Veche, comentând piesa se întreba dacă e întâmplare sau premoniţie. Ce nu pot să uit niciodată este prezenţa în sală, la premiera absolută, a unui grup de fani ai Luceafărului Huilei care, înfierbântaţi de lupta de clasă, în câteva rânduri, acolo unde publicul aplauda ei strigau: “Murim luptăm! / Pe Cozma-l apărăm!”. Lucru nemaiîntâlit într-un teatru dramatic! Spectacolul a plăcut. Au jucat atunci cei mai buni actori ai scenei petroşenene. Trei dintre actorii, Francisca Chorobea, Mihai Clita şi Rosmarin Delica, plus regizorul Marcel Şoma au trecut deja în Nefiinţă. Dar, speriată de asemănarea izbitoare a acţiunii cu isprăvile zmeilor de la sindicat, conducerea de atunci a teatrului n-a mai avut curajul să mai joace spectacolul, după premieră”, spune Valeriu Butulescu.

Au avut în schimb curajul necesar de a juca ”Pacea cu zmeii” alte teatre, mai mari sau mai mici. Ultimul a fost Teatrul “V.I. Popa” din Bârlad, care de doi ani îl tot joacă, sub bagheta regizporului regia Dorin Mihăilescu.

Premiera cu nr. 20 este evident, pentru maestrul Butulescu, un moment de bucurie pe care-l va marca în deja stilul său caracteristic: va fi prezent în sală la, premieră. ”Bucuria mea e cu atât mai mare, cu cât regizorul piesei este actorul profesionist Vlad Ianuş, care, în urmă cu ceva ani, a prins gustul teatrului, făcând un minunat rol de compoziţie (Bătrânul) în piesa mea ”Veşnicie provizorie”, alături de Amalia Popa (azi, şi ea actriţă profesionistă). În același timp, trebuie să spun că de Trupa “Gong” mă leagă amintiri dintre cele mai frumoase. Cu alte piese ale mele (”Veşnicie provizorie” ori ”Satul electronic” actorii acestui teatru au câştigat multe premii naţionale”, mai spune Valeriu Butulescu.

Cum nu ne îndoim că aplauzele vor confirma și de această succesul premierei piesei ”Făt frumos și nu prea”/”Pacea cu zmeii” de Valeriu Butulescu, de la Teatrul Gong, îi felicităm în avanpremieră pe actori, scenearișt, regizor și, evident, pe autorul acestei frumoase și, după 20 de ani, încă atât de actuale piese de teatru.