Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, o nouă sărbătoare națională pentru români, în luna octombrie

Potrivit unui act normativ apărut joi în Monitorul Oficial, o nouă zi de sărbătoare națională se va adăuga listei sărbătorilor naționale din România. În această zi vom putea sărbători bogăția de gusturi și tradiții românești, dar și vinul din țara noastră.

Legea nr. 79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc prevede adăugarea unei noi zile de sărbătoare națională în lista actuală dedicată acestora. Actul a fost publicat joi în Monitorul Oficial și se va aplica din 5 mai 2019.

Mai exact, în prima duminică a lunii octombrie se va sărbători Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Inițiatorii legii au vrut instituirea acestei sărbători pentru a celebra bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și turismului românesc. “Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, au considerat aceștia.

În această zi de sărbătoare, autoritățile publice centrale și cele locale vor putea organiza diverse manifestări cu caracter social sau științific, pentru a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale și vinul românesc.

Această zi va fi zi de sărbătoare națională, dar nu și zi liberă pentru salariați. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii. Cu alte cuvinte, zilele de sărbătoare națională sunt lucrătoare, iar cele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare.

Sursa: avocatnet.ro