Tur al muzeelor petrilene, ghidat de Ion Barbu, în ”Noaptea Muzeelor”

Oportunitatea unei simple întâlniri cu maestrul caricaturii românești contemporane, Ion Barbu este ea însăși o șansă ce nu trebuie ratată. Atunci însă când aceasta vine la pachet cu oportunitatea de a vizita unele dintre cele mai inedite spații muzeale din România, care există aici, în Valea Jiului, beneficiind de un tur ghidat de Ion Barbu, trebuie să fii de-a dreptul nebun să ai o altă opțiune.

Din fericire pentru concitadinii lui Ion Barbu din Petrila și din întreaga Vale a Jiului, dar și pentru cei care vor să participe la o experiență muzeală inedită, anul acesta, proiectul național ”Noaptea Muzeelor”, care va avea loc sâmbătă, 18 mai 2019 cuprinde și proiectul derulat de Inner Motion & Planeta Petrila. Intitulat ”Noaptea muzeelor petrilene & Chill Session: Audiție pe Vinil@Mina Petrila, proiectul cuprinde un absolut fabulos tur al muzeelor petrilene, ghidat de Ion Barbu. Acesta va începe desigur, la Petroșani, acolo unde grație inspirației și transpirației maestrului Barbu a luat ființă de ceva vreme un muzeu unic în România: Muzeul Instalatorului. Sau, pentru vizitatorii cu pretenții ”The Romanian Plumber Museum”. Situat pe str. General Dragalina nr. 2, Muzeul Instalatorului este, conform aprecierilor cunoscutului regizor de film Andrei Dăscălescu, un adevărat… Univers. Un Univers imaginat, cu umorul tipic celui care-l păstorește (același Ion Barbu), în care veți regăsi, cu adevărat, câte-n lună și în stele.

Delegația de vizitatori nocturni este invitată, mai apoi, la ora 19,00 să pășească într-un alt univers, creionat într-un alt spațiu muzeal unic în România: ”Muzeul Mamei” (pentru pretențioși ori pentru turiștii de… dincolo, ”Mother”s Museum”) din Petrila. ”Un proverb evreu spune că: Pentru că Dumnezeul nu putea fi peste tot, El a inventat-o pe mama. Așa și noi: Cum nu există un Muzeu al Mamei nicăieri în România sau aiurea, Noi l-am inventat la Petrila. Am vrut prin această inițiativă să omagiem mama personală, dar în același timp ctitoria noastră este și un muzeu al mamelor tuturor. Parafrazând un citat al scriitorului petrilean de vocație europeană, numim aici și acum pe Ion D. Sîrbu, putem spune ca Mama ne-a dat șira spinării.O femeie, care cu toată condiția modestă, a reușit să facă patru copii și să-i înzestreze cu școli înalte și cu o educație în care cei șapte ani de-acasă par, spun eu, mult mai mulți.”, spune Ion Barbu despre acest muzeu. 

Noaptea muzeelor petrilene include și un tur la  Casa Memorială Ion D. Sîrbu (de pe actuala stradă ce poartă numele scriitorului, de la Petrila), unde vizitatorii și apreciatul lor ghid se vor întâlni la ora 20,00. ”Misiunea noastră constă în valorificarea imensei moșteniri culturale a scriitorului Ion D. Sirbu. „Cu lectura operei lui Sîrbu poate începe operațiunea de re-alcătuire a poporului român” a spus Monica Lovinescu. Așadar, avem și o misiune anatomo-patologică…”, explică Ion Barbu.

De aici, la doar doi pași, preț de câteva minute de mers pe jos printre blocurile ceva mai gri ale Petrilei, vizitatorii vor ajunge la cel mai nou complex muzeal imaginat (și realizat) de Ion Barbu și alți ”ortaci de cinste” în spațiile fostei mine de cărbune, devenită acum grație unui proiect de excepție ”Exploatarea Culturală Petrila”. Începând cu ora 20,30 aici se vor vizita, printre ruinele fostei exploatări de cărbune, o seamă de spații muzeale unice în România, precum: Muzeul Salvatorului Minier, Expoziția permanentă ”Shrinking Cities in România”, Biblioteca ”Romanul colectiv”, Arhiva Minei Petrila, Mina-școală, sau Genius loci.

Pentru întregul tur ghidat de Ion Barbu în ”Noaptea Muzeelor Petrilene”, vizitatorii sunt avertizați că deplasarea pe ruta Petroșani-Petrila se realizează cu autoturismele personale sau cu taxi.

Drept recompensă pentru galopul de sănătate mintală la care vor fi supuși participanții la acest eveniment cultural, organizatorii vor oferi o noapte de relaxare într-un Chill Session: Audiție pe Vinil, într-un eveniment suplimentar dedicat melomanilor și colecționarilor de discuri (Vinil) cu muzică, dar și celor cărora le place să cunoască și să asculte muzica. Regalul artistic va avea loc tot pe Planeta Petrila, în perimetrul Exploatării Culturale Petrila, mai exact în deja celebrul centru cultural Pompadou, amenajat în fosta cameră a pompelor de la Mina Petrila.

Ce mai, după cum vedeți, se anunță o noapte de excepție, în locuri de excepție, în compania unui om de excepție. De neratat !

Foto: Facebook/Condiția Română