Salvatorii de monumente de la ”Ambulanța pentru Monumente” au repus în siguranță biserica de lemn din Baru

Bisericuța de lemn de la Baru, un monument arhitectonic deosebit, a fost repusă în siguranță prin mobilizarea extraordinară a comunității, specialiștilor, voluntarilor, meșterilor, donatorilor și sponsorilor, prin intermediul unui nou proiect realizat de ”Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud” inițiat de către un grup de iubitori ai patrimoniului și derulat de către Asociația Monumentum, care îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din sudul Transilvaniei, până când acestea vor putea fi restaurate.

Nu mai puțin de 20 de voluntari din comunitatea locală, dar și din țară au lucrat aici câteva luni pentru a-i reda bisericuței din Baru strălucirea. Lucrările au constat în consolidarea picturii exterioare, schimbarea învelitorii degradate de pe biserică și turn și montarea unui paratrăznet nou, însă la acestea s-au adăugat și o serie de lucrări de amenajare a spațiului și de curățenie generală. ”Pentru că oamenii stau în centrul preocupărilor noastre am introdus cu ocazia intervenției de la Baru un concept nou, cel de tutoriat, care presupune implicarea și asumarea din partea unei persoane a unei părți importante a activităților. În acest caz tutorele a fost studentul arhitect Eduard Matyas care a fost implicat în coordonarea lucrărilor, a elaborat alături de studentul Sergiu Silvestru un proiect de candelabru inspirat după cel din biserica din Baru și urmează a susține un concert de pian pentru strângerea de fonduri necesare începerii lucrărilor de conservare a picturii interioare”, spun reprezentanții Asociației Milenium.

Proiectul a fost finanțat de Primăria Baru (care a alocat în acest scop 27.104 lei de la Bugetul local), căreia i s-au alăturat Alteța Sa Regală, Prințul de Wales care a contribuit cu 8.000 de lei, iar în completare au mai venit încă 800 de lei de la o firmă privată (Medical Audifon SRL). De precizat că din partea comunității locale din comuna Baru s-au strâns donații pentru implementarea acestui proiect, în sumă totală de 18.538 lei, alți 1695 de lei fiind strânși din donații primite on-line.

Echipa de coordonare a voluntarilor care au lucrat la repunerea în siguranță a Bisericii d elemn din Baru a fost condusă de arh. Eugen Vaida, de istoricul de artă Ileana Burnichioiu, de arh. Ștefana Paul și de arh. Veronica Vaida. Acestora li s-au alăturat meșterii Mihai Balin, Maria Balin și Ioan Toporan din Budeşti (jud. Maramureș) iar calfe au fost inimoșii voluntari: Dan Pocan, Ioan Vîlcelean, Victor Andras, Călin Şuteu, Dan Bera, Celina Georgiana Gora, Flavia Silaghi, Dragoș Silaghi, Mădălina Varga, Laura Iacob, Mark Suciu, Adrian Puiuleț, Ștefan Vaida, Mátyás Eduárd, Sergiu Silvestru, Răzvan Stanciu, Carmen Talcal, Marcel Lucaciu, Diana Lucaciu, Florina Fechete, Corina Muntean, Mihai Barbu, Cristiana Ștefănescu, Adelina Scorobete, Oana Mager, Artemis Bălan.

O contribuție esențială în proiect au avut-o, totodată, partenerii: Universitatea ” 1 Decembrie 1918 ” din Alba-Iulia (partenerul tradițional al proiectului ”Ambulanța pentru Monumente”), Univesitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj (care a pus la dispoziție cazarea și a micul dejun pentru voluntari și meșteri în spațiile deținute în comuna Baru), Atelierul de restaurare ”Monumenta Transilvaniae” și pictorul resaurator Lorand Kiss (care au efectuat punerea în siguranță pro-bono, a picturii exterioare), Deposib Expert S.R.L. (care a pus la dispoziție soluția de tratare a draniței, Bochemit), S.C. Temad CO S.R.L (care a asigurat uneltele necesare  lucrărilor de intervenție) și S.C. Simpatex S.R.L. (care a pus la dispoziție spațiul necesar asigurării meselor pentru participanții la proiect). Cazarea și masa au fost asigurate de Adinel Popovici, Daniel Răducanu, Angelica și Viorel Dumitrescu, Asociația Casa Speranței și Asociația Casa Bucuriei.

Reprezentanții asociației arată de asemenea că primarul localității, Daniel Răducanu și părintele Adinel Popovici au avut grijă sa nu lipsească nimic din cele necesare derulării în bune condiții a acestei acțiuni, fiind prezenți zilnic pe șantier. Mai mult, în calitate de gazdă, primarul Daniel Răducanu a fost ghid pentru participanții la proiect, în cadrul vizitelor desfășurate, în timpul liber, în satele aparținătoare comunei Baru. Tot în zilele libere, voluntarii ”Ambulanței pentru Monumente” au efectuat vizite la câteva obiective de interes turistic și cultural din Valea Jiului precum „Muzeul Instalatorului” din Petroșani și „Casa memorială I. D. Sârbu” din Petrila, unde l-au cunsocut și pe artizanul acestora, artistul Ion Barbu.

Pentru că acest proiect s-a dovedit la Baru unul de succes, primarul Daniel Răducanu și Asociația Monumentum au pus bazele unei colaborări de lungă durată, în vederea elaborării noului PUG entru identificarea prealabilă a unor clădiri de patrimoniu dar și pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a localității.

Sursa foto: Facebook/Ambulanța pentru Monumente