O statuie a Sfintei Varvara va fi amplasată la loc de cinste în municipiul Petroșani

Patroană a minerilor din întreaga lume creștină și, din 2014, aleasă drept simbol al municipalității din Petroșani și patron spiritual al orașului, Sfânta Mare Muceniță Varvara va avea și un impunător monument ridicat în cinstea sa, chiar în ”inima” orașului, în Centrul vechi al municipiului Petroșani. Monumentul va fi amplasat în sensul giratoriu din fața Bisericii Romano-Catolice ”Sfânta Varvara” din municipiul Petroșani.

De altfel, statuia din bronz a Sfintei Varvara va fi donată comunității din Petroșani, prin intermediul Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Varvara”, care va asigura integral costurile de realizare a acestei opere de artă. Ansamblul statuar va reprezenta cel mai impozant monument de artă urbană din municipiul Petroșani.

Pentru punerea în valoare a statuii Sfintei Varvara, municipalitatea din Petroșani va asigura costurile necesare pentru construirea soclului pe care va fi amplasată aceasta. Acesta va avea o înălțime de 6 metri și o bază de 2,6 x 3 metri. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi spune că soluția propusă pentru execuția construirii soclului presupune executarea următoarelor lucrări: fundație din beton armat cu beton de egalizare pe pernă de balast compactat, cuzinet beton armat C16/20, postament din beton armat cu umplutură din beton simplu, finisaj cu ciment alb peste care se vor aplica ornamente din ipsos, protejate cu  terasit.

Costul estimat al acestei investiții conform devizului general întocmit de proiectant, este de circa 200.000 lei, fără TVA.