Încep „Zilele Satului Hunedorean” la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara organizează în perioada 23-25 august 2019, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu și cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara, „Zilele Satului Hunedorean”. Evenimentul se va desfășura  în zona Târgului de țară a Muzeului în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, după un program zilnic cu începere de la ora 10:00 și până la ora 18:00, deschiderea în prezența oficialităților fiind programată pentru vineri, 23 august, de la ora 16:00.

Potrivit reprezentanților ADEH, în cadrul atelierelor organizate de meșterii și artizanii populari din județul Hunedoara, iubitorii de meșteșuguri și tehnici de manufactură populară sunt așteptați să descopere secretele prelucrării lemnului, picturii, broderiilor, cusăturilor, împletiturilor și ale altor îndeletniciri mai vechi sau mai noi. ”Bogăția folclorului, specifică ținuturilor noastre, va fi pusă în lumină prin intermediul costumelor, al dansurilor și al cântecelor populare”, se arată într-un comunicat al instituției.

La „Zilele Satului Hunedorean” de la Sibiu vor concerta ansamblurile folclorice „Hațegana”, „Junii Petrileni”, „Ritmuri Zărăndene”, grupul de tulnicărese din Bulzeștii de Sus, îndrăgitul artist Bogdan Toma împreună cu „Grupul Instrumental Hunedorenii”. Tot aici, publicul iubitor de artă populară va avea ocazia să-i întâlnească pe poetul popular Cornelia Neaga și, nu în ultimul rând, pe marele maestru al taragotului Pera Bulz, cel numit de UNESCO drept „tezaur uman viu”.

În cadrul evenimentului, cultura gastronomică autohtonă va fi promovată prin preparatele tradiționale ale producătorilor locali participanți la eveniment. Astfel, vizitatorii vor putea gusta mai multe sortimente de virșli, pâine, miere, siropuri, dulcețuri, cozonaci, zacuscă, brânză, plăcinte pădurenești și multe alte delicii pregătite cu suflet, din ingrediente naturale și după rețete păstrate cu grijă.

”Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu reprezintă un reper în păstrarea și conservarea spiritului popular românesc, atrăgând, în fiecare an, un număr impresionant de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate. Prin organizarea „Zilelor Satului Hunedorean” în acest cadru atât de reprezentativ în spațiul culturii și civilizației rurale românești, ne propunem promovarea potențialului natural, cultural și turistic al tuturor zonelor etnografice din județul Hunedoara, punând un accent deosebit pe autenticitatea obiceiurilor, diversitatea culinară, creativitatea meșteșugurilor și măiestria artiștilor populari. Referindu-ne la tradiții, prin intermediul elementelor de artă și civilizație populară ne conectăm la valorile trecutului și le integrăm în cotidianul timpului prezent, proiectând amprenta identității noastre culturale asupra generațiilor viitoare. Toți cei cu drag de neam și de frumos sunt așteptați să celebreze, împreună cu noi, frumusețea și bogăția sufletului satului hunedorean!”, se mai arată în comunicatul de presă al ADEH.