Anunț foarte important pentru petrileni! – Focarul de pestă porcină din Valea Jiului

Focarul de pestă porcină africană descoperit în vestul Văii Jiului au pus autoritățile județului Hunedoara în alertă maximă. Doi porci au fost găsiţi morţi într-o gospodărie din Vulcan, iar în urma analizelor epidemiologice s-a stabilit că aveau pestă porcină africană.

Dacă în vestul Văii Jiului s-au impus restricții majore vizavi de focarul de pestă porcină africană (PPA), de cealaltă parte autoritățile orașului Petrila au transmis un mesaj liniștitor pentru gospodarii din localitatea cea mai estică a Văii Jiului:

”Ca urmare a situației apărute în zona vestică a Văii Jiului, vizavi de cazul de pestă porcină, astăzi am avut o întâlnire cu prefectul județului Hunedoara, dnul Fabius Tiberiu Kisely, cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranță a Alimentelor Hunedoara (DSVSA), reprezentanți ai Administrației Fondului de Vânătoare și ai Gărzii Forestiere și vă aduc la cunoștință că NU S-A IMPUS niciun ordin de sacrificare a porcilor pentru orașul Petrila. Singura condiție rămâne respectarea restricțiilor de mișcare a animalelor, persoanelor, mijloacelor de transport, în vederea prevenirii transmiterii viruslui PPA din zona afectată, fiind instituite filtre pentru respectarea acestor măsuri. Vă asigur că acest caz este în atenția mea deosebită, voi fi informat cu toate noutățile apărute, iar în cazul în care vor apărea noi informații acestea vor fi aduse la cunoștința dumneavoastră imediat”, a transmis primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Vă reamintim că proprietarii unei gospodării din Vulcan au găsit, sâmbătă, 24 august, doi porci morţi dintr-un număr de trei porci pe care îi deţineau.

„Analizele preliminare efectuate, al căror rezultat a venit luni, au confirmat suspiciunea prezenţei virusului pestei porcine africane. Medicii veterinari au sacrificat cel de-al treilea porc şi au dezinfectat gospodăria. În urma anchetei epidemiologice efectuate nu au fost semnalate, până astăzi, alte cazuri de îmbolnăviri la animalele din zonă”, a informat, luni, Prefectura Hunedoara.

Începând de luni, 26 august 2019, a fost instituită starea de alertă epidemiologică în Vulcan şi vor fi luate următoarele măsuri:

  • Izolarea zonei unde a fost notificată suspiciunea, în Vulcan, prin instituirea unor filtre care vor urmări respectarea restricţiilor de mişcare a animalelor, persoanelor, mijloacelor de transport, în vederea prevenirii transmiterii viruslui PPA din zona afectată, începând cu data de 27 august 2019. Filtrele vor fi organizate pe principalele căi de comunicaţii;
  • Efectuarea catagrafiei exploataţiilor animalelor din Municipiul Vulcan începând cu strada Jiului, unde au fost impuse măsuri de restricţii. Cu această ocazie va fi efectuată inspecţia clinică a animalelor catagrafiate;
  • Identificarea zonei/locului unde vor fi neutralizate cadavrele;
  • Menţinerea obligatorie a interzicerii târgurilor de animale vii, expoziţiilor şi a aglomerărilor de animale.

De asemenea, activitatea târgurilor de animale din judeţul Hunedoara a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată, potrivit unei decizii adoptate de membrii Centrului local de combatere a bolilor.