Bustul din bronz al lui Eminescu, realizat de artistul petrilean Petru Birău, va fi dezvelit la Montreal

Un bustul din bronz reprezentându-l pe marele poet Mihai Eminescu, lucrare artistică realizată de petrileanul Petru Ilie Birău, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Doctor în Arte vizuale, va fi dezvelit Duminică, 22 septembrie 2019, în orașul Canada, la Montreal, în cadrul unui eveniment organizat la Centrul Cultural Român și Catedrala Ortodoxă Română ,,Buna vestire”, eveniment la care va fi prezent și apreciatul artist hunedorean.

Inițiatorul și finanțatorul acestui proiect cultural este scriitorul Leonard Ionuț Voicu, Președintele Asociației Canadiene a Scriitorilor Români și al Cenaclului ,,Mihai Eminescu” din Montreal, care, împreună cu familia, a donat monumentul Catedralei Ortodoxe Române ,,Buna vestire”, păstorită de Preot Paroh Liviu Alexandrescu. La dezvelirea bustului vor fi prezenți inițiatorul, scriitorul Leonard Ionuț Voicu, custodele, Preot Paroh Liviu Alexandrescu, realizatorul, artistul plastic Petru-Ilie Birău, membrii Cenaclului ,,Mihai Eminescu” și numeroși alți invitați iubitori ai culturii și artei românești de peste Ocean.

Momentul este dedicat împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu și a 18 ani de activitate a Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.

Maestrul Petru Ilie Birău se va afla pentru a doua oară la Montreal (orașul în care gimnasta româncă Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice !), după ce, anul trecut, a fost protagonist al unei expoziții personale de pictură organizată sub egida aceluiași Centru Cultural Român din Canada. Făcând o paralelă imaginară între sport și artă, de pe acum suntem convinși că lucrarea de sculptură în bronz care-l înfățișează pe poetul de nota 10 al românilor de pretutindeni, nu poate fi, mai ales că ieșit din mâinile unui artist de nota 10, decât o altă lucrare artistică de 10 semnată Petru Birău, pe care abia așteptăm să v-o putem și noi prezenta, după dezvelirea oficială din 22 septembrie.