Notele de la Bacalaureat, luate în calcul pentru înființarea claselor de a IX-a. Ordinul de Ministru care afectează mai multe licee din țară

Un Ordin de Ministrul (5090/2019), care a fost publicat recent în Monitorul Oficial, prevede că în liceele în care niciun elev nu a luat Bacalaureatul în sesiunea de vară din 2019 nu se vor mai putea trimite anul acesta la minister propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a. În județul Alba nicio unitate de învățământ nu se află într-o asemenea situație, conform datelor oficiale.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul şcolar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1, actul citat arată căPropunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

Anul trecut, în 2018, acest articol nu exista în Metodologie. Sunt 43 de licee din 23 de judeţe care sunt vizate de acest ordin. Asta pentru că anul trecut în aceste şcoli s-a înregistrat promovare zero. Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea la acea vreme că este o măsură total greşită. Nu are niciun efect favorabil şi niciun fel de rezultat”.

Concret, metodologia din 2011 prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovaţi la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă.

sursa: adevarul.ro