Schimbări radicale în programul „Prima Casă”. Care sunt noile condiții de aderare

Schimbări radicale în programul „Prima Casă”. Care sunt noile condiții de aderare

Pentru cei care doresc să devină proprietari, programul „Prima Casă” le stă la dispoziție, însă cu noi schimbări. Dacă înainte acesta se adresa unui număr mai mare de oameni, în prezent, cei care vor să adere sunt limitați de anumite condiții privind venitul, starea civilă, vârsta și avansul.

Programul Prima Casă se schimbă din temelie.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea programului „Prima Casă”. Propunerea ministrului Finanţelor Eugen Teoforovici prevede reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Dacă până acum, la contractarea unui credit de maxim 60.000 de euro, beneficiarii nu trebuiau să fie căsătoriți și nu aveau limită de vârstă, noul program mărește plafonul la 70.000 de euro, dar impune ca beneficiarii să fie căsătoriți, veniturile să nu depășească un anumit prag, iar avansul pentru credit să fie de minim 5%.

Senatul a aprobat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.

Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

Proiectul propune:

  •  Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
  •  Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei;
  • pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei

Proiectul a fost adoptat de Senat şi urmează să ajungă în dezbatere la Camera Deputaţilor.

surse: antena3.ro și zf.ro