Copacul cu lalele de la Aninoasa inspiră, la început de toamnă, 12 creatori de artă

Emblematic monument de patrimoniu natural al orașului Aninoasa, copacul cu lalele de la Iscroni devine, la 136 de ani de viață, sursă de inspirație pentru 12 creatori de artă din România, prezenți în aceste zile în tabăra națională de creație plastică care se derulează în Valea Jiului în perioada 23-27 septembrie 2019.

Artiștii, 7 din Valea Jiului – Eugen Bencău, Simonel Bucur, Silviu Eugen Șimon, Radu Chința, Sergiu Cristian Ianza, Roxana Irimie –  și alți 5 din diverse regiuni ale țării – Mihai Perianu (București), Mihai Boboc (Chiajna), Mădălina Niță (Techirghiol), Roxana Emilia Luca (Alba Iulia) și Marius Bogdan Chircuși (București) – sunt invitați să desăvârșească fiecare o pictură inspirată din armonia frumuseților naturale ale Văii Jiului. Pentru inspirație, dar și pentru a promova simbolicul copac cu lalele de la Aninoasa, aici a avut loc festivitatea de deschidere a acestei tabere, în prezența artiștilor, a organizatorilor și a gazdelor.

Tabăra națională de creație artistică intitulată chiar ”Copacul cu lalele” este un eveniment organizat grație parteneriatului dintre Asociația Pro Aninoasa condusă de prof. Elena Pascu (asociație care și-a asumat rolul de custode al acestui monument natural de patrimoniu al Văii Jiului), Fundația Ianza Art Inter-Cultural, Primăria Aninoasa, Școala Gimnazială ”Sf. Varvara” Aninoasa, Asociația ”Maica Precista” Petroșani, Asociația Caritas Petroșani. Reprezentanți ai organizatorilor, artiștii implicați dar și numeroși iubitori de artă din Valea Jiului au participat la deschiderea festivă a taberei, care avut loc luni, 23 septembrie 2019. ”Prin acest eveniment vrem să promovăm ținutul de poveste al Văii Jiului și ne-am ales ca punct de plecare acest monument al naturii. Dorim ca în aceste zile petrecute de cei 12 „Apostoli” ai penelului în Valea Jiului, acelștia să aibă posibilitatea de a descoperi armonia frumuseților naturale ale acestei Văi, ospitalitatea locuitorilor și exploatările miniere de unde a pornit cărbunele către prima etapa de industrializare a țării. Sper, împreună cu toți colaboratorii, ca acest proiect să se desfășoare așa cum l-am gândit, în pace și bună înțelegere”, a declarat ing. Viorel Pascu, unul dintre inițiatorii acestui proiect.

În acest scop, artiștii vor avea oportunitatea ca, în aceste zile, să viziteze mai multe obiective de interes turistic și cultural din Valea Jiului, cum sunt: Copacul cu lalele de la Aninoasa (firește !), Biserica de lemn ”Sf. Varvara” din Petroșani, Castelul Ianza din Petroșani, Stațiunea turistică Parâng, Stațiunea turistică Straja, incinta fostei Mine Aninoasa.

Dublul vernisaj al picturilor realizate de cei 12 artiști invitați în acest proiect va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, mai întâi la Clubul Muncitoresc din Aninoasa (de la ora 11,00) și, mai apoi, la Galeria de Artă Ianza din Petroșani, de la ora 18,00.