Eforturi ca Stiinta Petrosani sa revina in primul esalon valoric

Miercuri, 9 octombrie, la sediul Universitatii din Petrosani a avut loc o intalnire intre reprezentantii Federatiei Romane de Rugby, oficiali ai echipei CS Stiinta Petrosani, rectorul Universitatii din Petrosani si autoritatile locale. Scopul intalnirii a fost acela de a gasi solutii pentru promovarea echipei CS Stiinta Petrosani, vice-campioana en-titre a DNS, in primul esalon valoric al rugbyului romanesc, SuperLiga CEC Bank.

Astfel, reprezentantii FRR, Alin Petrache si Florinel Matei – presedinte si secretar general, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu – rectorul Universitatii din Petrosani, Emil Drumea – directorul clubului, Adrian Costache – antrenorul echipei s-au intalnit cu primarul localitatii, Tiberiu Iacob Ritzi si cu Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.

„A fost o intalnire benefica in cadrul careia am cautat impreuna solutii pentru a promova echipa CS Stiinta Petrosani in SuperLiga CEC Bank. Pentru a reusi sa facem o echipa competitiva vom avea nevoie de a le asigura jucatorilor pe care ii avem o pregatire mai buna, apoi sa reusim sa aducem si alti jucatori valorosi, insa pentru toate acestea vom avea nevoie de o finantare mai mare. De asemenea am discutat despre accesarea unor fonduri care sa fie destinate dezvoltarii si modernizarii bazei sportive pentru ca fara o infrastructura buna e greu sa faci performanta. Noi suntem optimisti ca vom gasi sprijinul necesar, este o dorinta mai veche a noastra, aceea de a reveni in primul esalon valoric. Beneficiile ar fi foarte mari pentru toata lumea, ar putea reinvia traditia rugbyului de mare performanta in Valea Jiului, sa nu uitam ca Stiinta a fost de trei ori castigatoare a Cupei Romaniei, iar in anii ’70 si ’80 a terminat pe podium in prima grupa valorica. Cred ca vom putea propune un proiect interesant si universitar aici, unul care sa atraga atentia asupra Universitatii din Petrosani, care in acest moment propune 22 de specializari de licenta, 22 de specializari de master si 4 domenii de doctorat. Nu in ultimul rand, ar fi o promovare a Petrosaniului, a Vaii Jiului, o zona care a intrat intr-un con de umbra in urma diminuarii exploatarii carbunelui subteran” a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu – rectorul Universitatii din Petrosani.

CS Stiinta Petrosani a castigat Cupa Romaniei in 1993 (15-11 cu Steaua), 1991 (16-9 cu Farul), 1983 (6-3 cu Politehnica Iasi).

CS Stiinta Petrosani s-a infiintat in 1948, in acelasi timp cu aparitia Institutului de Mine din Petrosani, ca in 1959 sa promoveze pentru prima data in elita ovalului autohton. De-a lungul evolutiei in primul esalon, Stiinta a obtinut cea mai buna performanta in sezonul 1971/1972, cand devine vicecampioana nationala, dupa o finala pierduta cu Timisoara. Acestei performante i se alatura si trei clasari pe locul trei al podiumului, in sezonul 1974/1975, 1984/1985 si 1987/1988.

In prezent vicecampioana a Diviziei Nationale de Seniori, Stiinta Petrosani a avut sansa promovarii in ultimii ani in SuperLiga, in urma castigarii DNS, lucru care nu a fost posibil din cauza lipsei fondurilor.

Sursa: super-liga.ro