Singura biserică din Vestul țării, restaurată prin PNDR, va fi sfințită

Sâmbătă, 2 noiembrie, biserica va fi sfințită de Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscop al Sibiului, Înalpreasfințitul Laurențiu, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preafințitul Andrei și Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Gurie.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Boz (comuna Brănișca) este singura biserică din vestul țării restaurată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CFIR 5 Vest, submăsura 7.6).

Biserică – monument istoric

După mai multe încercări de a obține o finanțare pentru restaurarea bisericii, construită în anul 1701, s-a reușit atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală, sub-măsura 7.6 – Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a evaluat proiectul de restaurare a bisericii și, în urma acestei evaluări, l-a selectat ca eligibil pentru finanțare. Urmând toate procedurile privind depunerea documentelor necesare, în data de 9 decembrie 2016 a fost semnat contractul de finanțare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – 5 Vest Timișoara.

Proiectul, în valoare de 250 de mii de euro, a vizat reabilitarea interiorului bisericii, a structurii de lemn și a icoanelor vechi de trei secole.