Ziua morţilor (Luminaţia): De ce e sărbătoare în 1 noiembrie?

Ziua morţilor (sau Luminaţia) este o sărbătoare de origine catolică, sărbătorită în România iniţial în Banat şi Ardeal. Dar a fost preluată ulterior şi de creştinii ortodocşi, evanghelici, etc.

În Europa de Vest, sunt trei zile de sărbătoare. Deja în 31 octombrie este Halloween, ajunul Zilei tuturor sfinţilor. În 1 noiembrie se sărbătoreşte Ziua tuturor sfinţilor, iar Ziua tuturor sufletelor (Ziua morţilor) este în 2 noiembrie. Credincioşii merg, însă, deja după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie la cimitir. Ei curăţă mormintele celor dragi, depun coroniţe sau flori şi aprind lumânări. Astfel, în noaptea dintre 1 şi 2 noiembrie, cimitirele catolice sunt pline de lumânări aprinse.

Aceste zile dedicate morţilor au fost introduse de preoţii benedictini în secolul al VI-lea – şi sunt o continuare a sărbătorii precreştine numite Samhain. Celţii sărbătoreau în noaptea dintre 31 octombrie şi 1 noiembrie sfârşitul recoltei şi începutul iernii sau a părţii întunecate a anului. Conform mitologiei celtice, în această noapte dispare limita dintre lumea reală şi lumea spiritelor. Se credea că sufletele celor decedaţi îşi vizitează familia – de aceea celţii pregăteau mâncare şi băutură pentru morţi.

Ideea că sufletele morţilor revin pe pământ a fost preluată şi de Biserica catolică. În special despre sufletele care rătăcesc prin purgatoriu se crede că pot fi salvate prin rugăciunile şi faptele bune ale celor vii. Prin urmare, au voie să părăsească, în această noapte, purgatoriul. Preluând obiceiul celtic, în unele regiuni catolice se pregătesc cozonaci pentru sufletele care vin în vizită. Şi tot de aici provine şi obiceiul de a dărui dulciuri de Halloween.

Moşii de toamnă: Sâmbăta morţilor la ortodocşi

Ortodocşii au preluat data de 1 noiembrie ca zi a morţilor, dar şi în calendarul ortodox există o astfel de sărbătoare. Pomenirea morţilor se face, la ortodocşi, în mai multe sâmbete din an. Una specială este Sâmbăta morţilor sau Moşii de toamnă, care se sărbătoreşte în prima sâmbătă din luna noiembrie. În această zi, se oficiază parastase, se merge cu colivă şi vin la biserică şi se dau pacheţele cu mâncare de pomană.

likeme.ro