Eurodeputatul Iuliu Winkler apreciază că o finanțare previzibilă și simplificarea procedurilor sunt o necesitate pentru turismul european

Turismul european are nevoie de finanțare, iar IMM-urile din domeniu au nevoie de simplificarea procedurilor în accesarea fondurilor europene, a fost mesajul transmis de deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul dezbaterii despre viitorul turismului și a cooperării transfrontaliere în acest domeniu găzduită, marți, la Bruxelles, de Comitetul Regiunilor (CoR).

În intervenția sa, europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că vorbește și în calitatea sa de prim-vicepreședinte al SME Europe, organizație afiliată Partidului Popular European (PPE) care militează pentru o politică europeană prietenoasă cu sectorul IMM. ”Sectorul IMM în general, dar și întreprinderile mici și mijlocii din domeniul turismului au nevoie, în primul rând, de simplificare și în al doilea rând de o finanțare solidă și previzibilă (…) Avem un procent cumulat de 11% din PIB-ul UE care provine din turism, avem peste 2 milioane de IMM-uri în turism, avem 14 milioane de locuri de muncă generate în mod direct și peste 31 de milioane de locuri de muncă în total. (…)”, a precizat Winkler.

Potrivit deputatului european, în special pentru IMM-urile din turism este extrem de complicat și de multe ori dificil să acceseze finanțări europene din cauza faptului că fondurile pentru care ar fi eligibile sunt răspândite într-o sumedenie de programe și subprograme europene. ”Am avea nevoie de 3 zile de conferințe și mii de foi de hârtie pentru a explica unde pot fi găsite finanțările. Prin urmare, avem nevoie de simplificare. (…) Mergem în regiunile noastre și vedem de multe ori că există finanțare UE disponibilă, dar nu este folosită! Trebuie să realizăm simplificarea la două niveluri, la nivelul european și la nivel local. Birocrația excesivă a devenit o specialitate a autorităților naționale. Avem 28 de state membre, cu caracteristici diferite – federale și centralizate – dar birocrația excesivă este o boală comună, care afectează serios IMM-urile noastre”, a afirmat deputatul european al UDMR.

Vorbind despre finanțarea solidă și previzibilă, Iuliu Winkler și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul Cadrului Multianual de Finanțare (CFM) 2021-2027. ”Comisia Europeană știe că CFM-ul nostru după 2021 este într-un pericol real pentru că nu există momentan o poziție comună între Consiliul European și Parlamentul European. Dacă vrem să facem mai multe, semnalul ar trebui să fie pentru o finanțare stabilă și previzibilă. Una dintre resursele menționate de Comisie sunt fondurile de coeziune. Cu toate acestea, dacă ascultați Președinția finlandeză (președinția rotativă a UE -n.n.), acest lucru nu este sigur, deoarece aceasta propune reducerea finanțării”, a arătat europarlamentarul.

Prezent la conferință, președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Pataki Csaba, și-a exprimat speranța ca în viitorul CFM programele de cooperare transfrontalieră să primească finanțări consistente. ”Sper că în cadrul CFM post 2021, dacă nu vom avea o axă separată pentru turism, să avem totuși mai multe resurse pentru programele transfrontaliere astfel încât regiunile de graniță să-și poată pune în valoare și mai bine patrimoniul natural și pe cel construit. (…) Europa este prima destinație turistică din lume, dar, cel mai important lucru este faptul că politica europeană în domeniul turismului are darul de a aduce cetățenii mai aproape de UE”, a mai spus președintele CJ Satu Mare.

CoR a găzduit dezbaterea ”Turismul în regiunile de frontieră: O strategie economică pentru regiunile periferice”, desfășurată în cadrul Proiectului EPICAH – Eficiența Instrumentelor Politice pentru Promovarea Moștenirii Transfrontaliere. Județul Satu Mare este partener în proiectul EPICAH, alături de regiuni transfrontaliere din Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Italia, Portugalia. La conferința de la Bruxelles, delegația județului Satu Mare a fost condusă de Pataki Csaba.