Cod galben de vânt cu probleme în județul Hunedoara

Codul galben de vânt puternic, instituit de meteorologi încă din seara zilei de 12 noiembrie și prelungit până joi după-amiază, a generat deja mai multe probleme în județul nostru, cele mai serioase fiind consemnate la Hunedoara și Vulcan.

Șapte blocuri au rămas fără acoperișuri, iar cinci autoturisme au fost avariate în municipiul Hunedoara, în urma vântului puternic care a suflat în noapte de 12 spre 13 noiembrie, potrivit evaluării realizate de prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely. Acesta a mai precizat că, de asemenea, din cauza copacilor doborâți de vânt, drumul care face legătura între localitățile Pestiş şi Almaş a fost blocat, pompierii militari reuşind să restabilească circulaţia miercuri dimineaţa.

”Pompierii militari din Hunedoara şi Deva au intervenit pe timpul nopţii şi acţionează și în acest moment pentru îndepărtarea efectelor vântului puternic, înlăturând crengile rupte şi bucăţile de tablă. Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vânt puternic, recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, a declarat Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

Probleme au fost semnalate și în municipiul Vulcan, unde vântul a răsturnat o parte din stâlpii calendarului dacic din sensul giratoriu de pe bulevardul Mihai Viteazu, dar a smuls și o parte din învelișul de tablă al acoperișului de la Sala de sport a Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu”. Și aici, pompierii au intervenit operativ, pentru remedierea situației.

Județul Hunedoara rămâne în continuare sub avertizare de cod galben de vânt, fiind așteptate rafale ce pot atinge și chiar depăși 100 km/h, iar în zonele montane înalte chiar și 140 km/h.