Provocările comorilor milenare din Munții Orăștie, prezentate de CJH la Parlament

„Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Provocările unei comori milenare”. Aceasta a fost tema unui eveniment găzduit la Palatul Parlamentului de la București, în foaierul sălii de plen a Camerei Deputaților, în perioada 4-5 decembrie 2019

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în colaborare cu Universitatea “Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Institutul Naţional al Patrimoniului, Universitatea Tehnică Cluj Napoca şi Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, au organizat la Palatul Parlamentului o expoziție-dezbatere dedicată cetăților dacice aflate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Expoziţia deschisă până în 5 decembrie cuprinde fotografii de arhivă, realizate în timpul campaniei arheologice din anii ‘50, care a dus la scoaterea la lumină a cetăţilor din zona Orăştie, dar oferă şi o călătorie virtuală prin cetăţile dacice, o prezentare 3D realizată în premieră în România.

La vernisajul care a avut loc miercuri, 4 decembrie, cercetătorii au vorbit despre provocările pe care cetăţile dacice din Munţii Orăştiei le reprezintă în continuare pentru istorici şi arheologi, chiar şi după 20 de ani de la introducerea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO şi, tot în premieră, a fost prezentat modelul de restaurare a cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului.

În prezent, pe agenda de lucru a Camerei Deputaţilor există un proiect de lege dedicat acestor monumente unice. Inițiatorii, parlamentarii PSD de Hunedoara, au ca obiectiv trecerea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei din administrarea Ministerului Culturii în administrarea consiliilor judeţene din Hunedoara şi Alba.



(Următoarea știre) »