Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că ”febra galbenă” își asumă un buget incorect pentru România

Decizia Guvernului liberal condus de Ludovic Orban de a-și angaja răspunderea pentru adoptarea Bugetului României pentru anul 2020, fără o consultare a Parlamentului, constituie în opinia senatorului PSD Cristian Resmeriță, nu doar o premieră periculoasă, ci este și o decizie cel puțin incorectă.

Acesta a declarat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 19 decembrie 2019, că abordarea Guvernului Orban constituie o greșeală și din punct de vedere al respectului pentru democrație. ”Nici un Guvern nu a trecut peste această procedură a democrației parlamentare, atunci când a fost vorba despre bugetul României. Eu cred că domnul Orban putea să vină cu bugetul în Parlament, să avem și noi posibilitatea de a depune amendamente care să vină în sprijinul comunităților noastre și care, desigur, prin vot, puteau fi adoptate sau nu, dar așa ar fi fost corect. Motivele invocate de domnul Prim Ministru legate de calendar, nu au o logică, deoarece toată procedura de dezbatere și adoptare a bugetului nu dura mai mult de o săptămână”, a declarat Cristian Resmeriță.

Senatorul social-democrat crede însă că premierul a luat această decizie, pentru că bugetul întocmit de ministrul Finanțelor Florin Câțu, reflectă disprețul acestuia pentru Educație și Sănătate, dar și o reducere dramatică a finanțării investițiilor. Știți că anul trecut, liberalii acuzau ”ciuma roșie” că nu face investiții. În parte, aveau dreptate și chiar și eu am semnalat că sunt necesari mai mulți bani pentru investiții. Însă, dacă Guvernul ”ciumei roșii” a alocat Ministerului Dezvoltării (acolo unde sunt banii pentru investiții) 9,8 miliarde de lei, ce face acum guvernul ”febrei galbene”: reduce bugetul Ministerului Dezvoltării la numai 4,8 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că, în 2020, investițiile se vor reduce la jumătate față de anul acesta. Iar ce se întâmplă la Sănătate, la Educație, comparativ cu alte sectoare bugetare, e și mai grav. Spre exemplu, alocăm la Apărare 2% din PIB – ceea ce e corect, pentru că așa ne-am angajat în fața partenerilor din NATO – dar, în același timp, deși toate forțele politice au adoptat un Pact Național pentru Educație, în care s-a stabilit alocarea unui procent de minim 6% pentru acest domeniu vital, ce face acum ”febra galbenă”: reduce bugetul Educației la 2,7% din PIB. Adică sute de mii de profesori și milioane de copii vor avea mai puțini bani în 2020. Încercăm să reparăm câteva ceva și zilele acestea am adoptat o lege prin care dublăm alocațiile pentru copii, așa cum au făcut anul trecut, în Opoziție fiind, și liberalii. Acum însă, ce ne spune ”febra galbenă” ? Ne spune că nu sunt bani pentru alocațiile copiilor. Și ar mai fi multe domenii în care putem face astfel de comparații între ce a făcut pentru români guvernarea ”ciumei roșii”, așa cum ne spuneau nouă liberalii, și deciziile incorecte ale unui guvern căruia după mai puțin de două luni îi putem deja atribui, eticheta de ”febră galbenă”, așa cum eu o voi face în toate declarațiile mele de acum înainte”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta avertizează, în același timp, că la fel de incorectă este decizia guvernului de a suspenda plățile aferente investițiilor din PNDL. Mai mult, crede senatorul Resmeriță, modul în care Guvernul liberal a demarat controale peste tot în țară pe acest tip de proiecte este unul tendențios. ”PNDL este un program foarte bun și Guvernul PSD a finanțat proiecte prin acest program pentru primari din toată țara, indiferent de la ce partid sunt aceștia. Și le-a plătit facturile pentru lucrările executate. Desigur, poate că există zone unde sunt semnalate probleme și nu e rău că se fac controale în acest sens. Dar, așa cum am primit informații de unii primari, să le spui acestora că dacă trec la PNL vor scăpa de presiunea acestor controale, e mai mult decât incorect, iar eu condamn ferm faptul că ”febra galbenă” folosește astfel de mijloace pentru a-ți atrage primarii în perspectiva viitoarelor alegeri”, a mai spus Cristian Resmeriță.