S-a întors roata! PSD face mișto de gafa lui Iohannis

După ce, ani la rând, unii dintre liderii social-democraților au fost ținta ironiilor pentru greșelile gramaticale făcute în spațiul public, iată că, roata s-a întors.

Acum, când liberalii se află sub lumina reflectoarelor, ies la iveală lacunele acestora în ceea ce privește exprimarea corectă în limba română.

Dincolo de derapajele premierului Ludovic Orban pentru care prepoziția „pe” nu a fost încă inventată („lucrurile care”, „legile care”, nu PE CARE), vicepremierul Raluca Turcan ne-a oferit o mostră de inovație lingvistică: PROPAGHEAZĂ. Exprimarea nefericită a însoțit un text și mai nefericit: „astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort”.

„Inovația” Ralucăi Turcan s-a dovedit a fi interesantă pentru „România Educată” – proiectul de suflet al președintelui Klaus Iohannis. Joi seara, acesta a mers pe aceiași linie și a spus așa: „se eliminează inechitățile”.

Social-democrații nu au ratat ocazia pentru a taxa exprimarea nefericită a președintelui. Astfel, vineri dimineață, pe contul de Facebook al organizației PSD Hunedoara a apărut următorul text:

OUG pentru LIMBA ROMÂNĂ

Unul dintre cele mai importante obiective în România Educată (sau Normală, bifați varianta favorită), este reinventarea limbii române.

În acest sens, Guvernul condus de Ludovic Orban  își va asuma răspunderea pentru introducerea unor cuvinte noi în #DEX. (dacă Academia Română se va opune, va fi reclamată la Comisia de la Veneția)

Pe surse, am aflat că primele cuvinte din Anexa Ordonanței de urgență sunt: PROPAGHEAZĂ și ELIMINEAZĂ.
Se pare că vor fi incluse și următoarele: TERMINEAZĂ, DEZVOLTEAZĂ, AMÂNEAZĂ, PROROGHEAZĂ, CONSULTEAZĂ, SUNEAZĂ, CHEMEAZĂ, însă lista completă va fi finalizată după consultarea tuturor organizațiilor locale PNL.

Vom reveni.