Prima Casă continuă și în 2020: Care este limita veniturilor pentru cei care vor să beneficieze de program

Prima Casă continuă și anul acesta, Ministerul Finan’elor dorind să continue programul guvernamental ce facilitează accesul celor interesați la cumpărarea sau construirea unei locuințe, prin intermediul unor credite garantate de stat.

În acest sens a elaborat un proiect de hotărâre prin care se stabilește plafonul pentru acest an la 2 miliarde lei.

Și în acest an, după cum confirma recent și ministrul finanțelor, se va desfășura programul Prima Casă, program ce permite persoanelor fizice să cumpere sau să construiască mai ușor locuințe, bugetul acestuia urmând să fie, în 2020, identic cu cel din anii trecuți, respectiv de două miliarde de lei.

Faptul că programul va continua reiese și din Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 102/2020, document publicat chiar azi în Monitorul Oficial, care stabilește comisioanele ce vor fi utilizate în cadrul programului Prima Casă din acest an.

Mai exact, comisionul unic de analiză utilizat în ediția din acest an a programului Prima Casă va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Practic, se va folosi aceeași valoare a comisionului unic de analiză ca anul trecut.

Pe de altă parte, comisionul de gestiune a garanțiilor acordate de FNGCIMM, în numele și contul statului român, în cadrul programului Prima Casă se reduce de la 0,45%, valoarea utilizată anul trecut, la 0,40% pe an calculat la soldul garanției statului.

Totuși, chiar dacă au fost publicate valorile comisioanelor utilizate în acest an și există și declarațiile ministrului de finanțe, înscrierile în programul Prima Casă din acest an nu au demarat încă, pentru asta, fiind necesare mai multe formalități, inclusiv oficializarea bugetului din 2020.

Prin programul Prima Casă, cei interesați pot cumpăra sau construi locuințe, statul garantând în proporție de 40% sau 50% creditul pe care-l face cumpărătorul la finanțator. În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, documentul care trasează regulile după care se desfășoară programul Prima Casă, scrie că pentru locuințele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, iar pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării.

Programul Prima Casă ar putea fi înlocuit

În cursul anului trecut, guvernanții au propus modificarea programului Prima Casă și transformarea acestuia într-un program social de sprijin pentru familiile care vor să cumpere o locuință. Proiectul de act normativ nu a fost adoptat încă de Parlament, ceea ce înseamnă că deocamdată nu se aplică.

După cum este propus, programul O familie, o casă, căci așa se numește programul ce ar putea înlocui Prima Casă, va limita accesul la credite garantate de stat pentru achiziționarea de locuințe a celor cu venituri mari.

Mai exact, beneficiarii programului vor trebui să aibă un venit net individual sau împreună cu soțul sau soția de cel mult 4.500 de lei. Pe de altă parte, pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, limita veniturilor va fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei.

Locuințele ce vor putea fi cumpărate vor trebui să aibă un preț de cel mult 70.000 de euro, în timp ce valoarea finanțării garantate va fi de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim va trebui să fie de cel puțin 5% din prețul de achiziție sau cel de construire a locuinței.

sursa: avocatnet.ro