Ana Colda, un nume de care astăzi puţină lume îşi mai aduce aminte

Născută în 23 mai 1920, la Lonea, în Valea Jiului, Ana Colda, un nume de care, astăzi, din păcate, puţină lume îşi mai aduce aminte, a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București (1943-1948), fiind remarcată și prețuită de Maria Filotti. A strălucit mai ales pe scena Teatrului de Stat din Valea Jiului, unde a jucat între 1952 și 1968 (anul pensionării medicale). A evoluat în filmul Visul unei nopți de iarnă (1946), regizat de Jean Georgescu, după piesa lui Tudor Mușatescu. (Ana Colda, interpreta personajului feminin principal, se găsea într-o distribuție selectă, alături de George Vraca, Radu Beligan, Maria Filotti, Gherase Dendrino, Mișu Fotino ș.a. În 2011, filmul lui Jean Georgescu a fost editat în format DVD.) A primit titlul de Artistă emerită (1964).

Ce ar trebui să se ştie astăzi despre Ana Colda? Ar trebui să se ştie că a pornit de jos, de foarte jos. Dintr-un cătun al Văii Jiului, cum e Taia. Şi a ajuns pe scenă şi pe ecran, pe marele ecran, pentru că nu era la îndemâna oricui să joace într-un film… Asta ar trebui să se ştie: că a fost o artistă care s-a dedicat total profesiei. Indiferent că a jucat la Bucureşti sau la Petroşani. Şi ar mai trebui să se ştie că a fost, cum ziceam, apropiată de oamenii simpli. (Ionuț Colda)

E o întrebare destul de grea. Mulţi tineri de aici, din Valea Jiului, nici nu cred că au auzit de ea. Poate cei care au învăţat la Şcoala nr. 2 din Lonea, care i-a purtat numele, să ştie cîte ceva. (Ioan Reisz)

Ioan Reisz şi Ionut Colda – Foto: Observatorul Cultural

Cariera artistică a Anei Colda se leagă în primul rând de scena petroşăneană. Adică de Teatrul de Stat „Valea Jiului“ (în prezent Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“), pe care l-a slujit, cu talent şi dăruire. Teatrul care a luat fiinţă în 1948, din imperative politico-ideologice, numindu- se, timp de un an, pînă în 1949, Teatrul Poporului – filiala Valea Jiului. Există, datorită scriitorului Dumitru Velea, el însuşi implicat, aproape 30 de ani, în destinul teatrului petroşănean, ca secretar literar şi, mai apoi, ca director, două monografii substanţiale consacrate acestei instituţii şi actorilor săi: Forme vii: 60 dramatis personae (2007) şi Teatrul dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroşani sau teatrul în Valea Jiului: 60 de ani (2008). În aceste volume, care formează şi o consistentă sursă documentară a materialului meu, descopeream, acum cîţiva ani, cine a fost Ana Colda.

În ianuarie 1964, a primit titlul de artistă emerită. Am găsit, în ziarul din Valea Jiului,Steagul roşu, o declaraţie a actriţei referitoare la titlul acordat. Ana Colda întîmpina vestea printr-un angajament la prima vedere şablonard: „A fost o bucurie neaşteptată. Mă voi strădui să răsplătesc această distincţie printr-o muncă tot mai susţinută, punîndu-mi toate forţele în slujba nobilei cauze de culturalizare a maselor largi de oameni ai muncii“ (anul XVI, nr. 4440, 26 ianuarie 1964). Dacă ignorăm limbajul de lemn specific acelor ani, misionariatul pe care şi-l asumă solemn, în conformitate cu rutinele vremii, este, de fapt, un crez artistic. Lipsit de vreo demagogie conformistă. Pentru că Ana Colda a oferit publicului întregul ei talent. Fără a se menaja nici chiar când starea sănătăţii sale îi impunea acest lucru.

Soții Carmen și Ion Roxin – Foto: Trenul Nostru

Cum aţi descri-o pe actriţa Ana Colda? Era o actriţă specială. Publicul îi aștepta apariția cu sufletul la gură. Putea să joace orice! Fragilă şi totuşi puternică… Am jucat împreună în Atrizii, pusă la Petroşani de Ion Olteanu … Eu jucam Electra, o jucasem şi în Institut. (Carmen Roxin)

Ce forţă a degajat în rolul Klytemnestrei din Atrizii! Eu eram unul dintre sclavi, făceam figuraţie, şi mă uitam la ea ca la Dumnezeu! … Avea forţă, avea personalitate. Cînd apărea pe scenă, îi simţeai instantaneu harul. Ce mai, era prima actriţă a teatrului, o mare actriţă, draga de ea! O stimam, toată lumea o stima. (Ion Roxin)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea marii actrițe născute în Estul Văii Jiului. Lângă Petrila, unde, cu un an mai devreme, în 1919, se năştea Ion D. Sîrbu. Acolo, la Lonea, s-a şi stins Ana Colda, în casa părintească, la doar 52 de ani.

Ana Colda – actriţă emerită – 23 V 1920-27 X 1972

Realizator: Alexandru Dumitriu