Experții PriceWaterhouseCooper au început evaluarea în teren pentru elaborarea viitoarei Strategii de acțiune pentru Valea Jiului

Experții companiei de consultanță PriceWaterhouseCooper, angajată de Comisia Europeană pentru a documenta situația regiunilor miniere în tranziție care vor intra în programul special dedicat acestora, au sosit, zilele acestea în Valea Jiului. Aceștia au avut, la finalul săptămânii, o serie de întrevederi oficiale cu reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile din municipiul Petroșani.

După ce aceștia au derulat mai multe sesiuni informale de discuții cu reprezentanți ai comunităților din Valea Jiului, mai întâi la sediul Ministerului Fondurilor Europene de la București iar la finalul lunii ianuarie, la sediul Consiliului județean Hunedoara, echipa de experți PWC a ajuns acum și în Valea Jiului. Aceștia au avut vineri, 7 februarie, o întâlnire oficială și la Primăria municipiului Petroșani, unde gazdă le-a fost primarul Tiberiu Iacob Ridzi și directorul executiv al Primăriei Petroșani, Paulina Dragoș.

”M-am întâlnit la Primărie cu reprezentanții PriceWaterhouseCooper, cei care se ocupă de strategia pentru dezvoltarea Văii Jiului pe perioada 2021-2027. I-am informat din nou care sunt problemele reale ale comunității noastre și cum vedem noi câteva soluții absolut necesare pentru ca această regiune să poată cunoaște o dezvoltare durabilă, mai ales în contextul restrângerii activităților din sectorul minier. Eu cred că această strategie este necesară pentru a putea fi accesate fonduri europene pe exercițiul financiar următor și, de asemenea, este foarte utilă pentru a putea fi înființată acea platformă numită Investiție Teritorială Integrată (ITI) în Valea Jiului, un lucru care ar aduce un mare avantaj firmelor din Valea Jiului și autorităților locale în ceea ce privește accesarea fondurilor europene”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Tot vineri, la Petroșani, experții firmei de consultanță PriceWaterhouseCooper au avut întâlniri cu reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale care activează în această localitate.

În zilele următoare, vor avea loc discuții similare, în fiecare din celelalte localități ale Văii Jiului, urmând ca, mai apoi, să aibă loc și o dezbatere comună a tuturor factorilor interesați să participe activ la identificarea problematicii Văii Jiului, dar mai ales la soluțiile care trebuiesc luate pentru dezvoltarea regiunii. Toate aceste informații, culese de experții angajați de Uniunea Europa, în cadrul proiectului START finanțat exclusiv cu fonduri europene în Programul privind Tranziția Justă a Zonelor Miniere din Europa, vor fi cuprinse mai apoi într-o Strategie de dezvoltare regională. Documentul își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii.