Apa Serv Valea Jiului va contesta în instanță sancțiunile primite de la Primăria Petroșani

Comunicat de presă Apa Serv Valea Jiului

Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public, privind lucrările de investiții derulate de Apa Serv Valea Jiului în municipiul Petroșani în baza celor două contracte de execuție a lucrărilor de reabilitare-reparații la rețelele publice de apă și canalizare din cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană cu fonduri nerambursabile, pentru corecta informare a cetățenilor, dorim să facem următoarele precizări.

Înainte de toate, ne declarăm profund surprinși de măsura sancționării noastre de către Primăria municipiului Petroșani, cu atât mai mult cu cât în derularea acestui contract de investiții majore, cu impact pe termen lung în creșterea calității serviciilor pe care le oferim cetățenilor municipiului Petroșani, suntem parteneri, UAT Petroșani fiind atât acționar al Apa Serv Valea Jiului cât și membru cu drepturi depline în ADI ”Apa Valea Jiului”, iar beneficiarii acestor investiții sunt cetățenii municipiului Petroșani. De altfel, trebuie să reamintim faptul că, atât în etapele de pregătire ale acestui proiect, cât și în derularea altor contracte similare, asa cum de altfel e și firesc între toate părțile implicate într-un proiect comun, a existat întotdeauna o colaborare intre reprezentanții Primăriei Petroșani și cei ai Apa Serv si împreună s-au stabilit măsurile care trebuie luate pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor investiționale.

În ceea ce privește execuția celor două contracte europene aflate în execuție la Petroșani, menționăm că toate lucrările sunt efectuate în baza autorizației de construire aflată în termenul legal de valabilitate. Având în vedere că lucrările au termen de finalizare luna august 2020, apreciem eforturile făcute de constructor pentru încadrarea în termenul de executie contractual, si anume mobilizarea pe șantier a unui număr semnificativ de utilaje si muncitori, care au fost angajați tocmai pentru aceste lucrări, tot din rândul cetățenilor municipiului Petroșani.

Potrivit tehnologiei de execuție a acestor tipuri de lucrări, în ceea ce privește zona Dimitrov, în cursul anului trecut s-a lucrat la execuția de cămine noi și subtraversări, fapt care a condus încă de atunci la crearea unui disconfort, asumat de altfel de către autoritățile locale, pentru locuitorii din zonă, și pentru care Apa Serv și-a cerut și își cere scuze în continuare. Este adevărat că lucrările se află acum în etapa introducerii conductelor, etapă care necesită un volum mai mare de săpături. Reamintim însă faptul că, tocmai pentru a reduce cât mai mult disconfortul creat de aceste lucrări, am agreat de la bun început, de comun acord cu reprezentanții Primăriei Petroșani, soluția de a face săpăturile necesare pe spațiile verzi și nu pe carosabil, având în vedere că spațiile verzi se refac mult mai ușor, mai repede si cu costuri mai mici. De altfel, constructorul are obligația, prin contract, de a reface pe măsura finalizării tronsoanelor de lucrare, zonele afectate, aducându-le la starea lor inițială, însă trebuie să acceptăm faptul că este contraproductivă însămânțarea cu iarbă sau plantarea de flori în luna februarie și în condițiile în care lucrările nu sunt finalizate.

Precizăm totodată faptul că orice întârziere în finalizarea acestui contract și orice deficiențe de ordin calitativ atrag după sine penalități foarte mari, fiind vorba despre proiecte europene supravegheate și verificate după exigențele Uniunii Europene. De asemenea, atragem atenția că o eventuală decizie de reziliere a acestor contracte, va conduce nu doar la pierderea locurilor de muncă pentru personalul angrenat în execuție, ci va atrage obligația de a rambursa integral, de către cei ce se vor face vinovați de pierderea finanțării, a tuturor plăților deja efectuate de Uniunea Europeană pentru lucrările executate și de pierderea finanțării europene pentru acest proiect.

Apreciem însă că nimeni nu dorește să ajungem într-o astfel de situație și că, atât societatea noastră de utilități publice, cât și administrația locală de la Petroșani am avut, avem și vom avea același interes comun privind creșterea calității serviciilor oferite beneficiarilor noștri, care sunt cetățeni ai municipiului Petroșani. Vă asigurăm că Apa Serv Valea Jiului acționează exclusiv în această direcție.

În ceea ce privește disconfortul creat cetățenilor din zonele afectate temporar de lucrările de reparații ale sistemului de canalizare, așa cum am făcut de la bun început, ne cerem scuze cetățenilor și căutăm să limităm cât mai mult posibil efectele acestora. Așa am făcut și în cazurile semnalate de domnul primar al municipiului Petroșani în cartierul Dimitrov, dar și în alte situatii similare.

Având în vedere precizările de mai sus, informăm că la nivelul conducerii Apa Serv Valea Jiului a fost luată decizia contestării în instanță a celor două sancțiuni primite din partea Primăriei municipiului Petroșani pentru distrugerea zonelor verzi, convinși fiind, încă o dată, că scopul nostru comun nu este acela de a distruge, ci dimpotrivă acela de a construi.

Conducerea Apa Serv Valea Jiului