Simpozion internațional la Liceul ”Dimitrie Leonida” din Petroșani

Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani a fost miercuri, 12 februarie 2020, gazda unui dublu eveniment cu caracter internațional.

În primul rând, elevii și cadrele didactice de la această importantă unitate de învățământ din Valea Jiului au primit vizita partenerilor din țările participante la Proiectul Erasmus+ intitulat ”Reading is fun !” (”Cititul este ditractiv” – n.t.). Potrivit coordonatorului acestui proiect, prof. Mihaela Marița este vorba despre delegații de elevi și profesori de la unități de învățământ liceal veniți din țări precum Belgia, Franța, Suedia și România, într-un inedit schimb de experiență în domeniul educațional. ”Sigur că avem fiecare dintre noi ce învăța unii de la ceilalți. În același timp, timp de o săptămână au fost desfășurate o serie de activități comune specifice obiectivului proiectului în care suntem parteneri, activități pe care le-am derulat atât în cadrul școlii, dar și în alte locuri, spre exemplu, la Castelul de la Hunedoara. Cred că interacțiunea cu colegii noștri din celelalte țări europene participante a fost una binevenită și ne bucurăm că am putut, la rândul nostru, să le împărtășim din experiențele noastre educaționale”, a declarat prof. Mihaela Marița.

În paralel cu derularea acestui proiect Erasmus, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” a fost în aceste zile gazdă și a celei de-a XI-a ediții a Simpozionului Internațional ”Consilierea și orientarea elevilor în context european”. Potrivit directorului instituției de învățământ menționate, prof. Camelia Paraschiv tema din acest an a acestui tradițional eveniment educational a fost ”Inițiative naționale și europene pentru promovarea stării de bine în școli”.

Din colectivul de organizare al acestui simpozion internațional pe teme de educație fac parte: prof.dr. Maria Ștefănie – inspector școlar general al ISJ Hunedoara, prof.dr. Marta Mate și prof.dr. Lavinia Ilina – inspectori școlari adjuncți al ISJ Hunedoara, prof.dr. Mihaela Manolea – inspector școlar pentru Management educațional, prof. Daniela Bufnea – inspector școlar coordonator CTDLP, prof. Mihaela Tetileanu – director CCD, prof. Camelia Paraschiv – director Liceul Tehnologic ”D. Leonida” Petroșani, prof. Gheorghița Obogeanu și prof. Mihaela Marița – directori adjuncți ai Liceului Tehnologic ”D. Leonida”, precum și cadrele didactice: Alina Șarpe, Ana Maria Cercel, Ruxandra Coman, Luminița Vințan și Mariana Boboc.

În cadrul lucrărilor acestui simpozion, au fost prezentate o serie de referate și comunicări științifice ale unor profesori din Valea Jiului și din alte localități ale țării, dar și din alte țări europene. printre aceștia s-au numărat și cadre didactice din rândul celor prezente la Petroșani în cadrul proiectului european Erasmus+ ”Reading is fun !”

”Ne bucurăm că am reușit să organizăm și anul acesta, cu sprijinul partenerilor noștri tradiționali, acest simpozion internațional care a devenit o tradiție pentru liceul nostru. În egală măsură, ne bucurăm de interesul cadrelor didactice care au prezentat lucrări de specialitate în cadrul evenimentului organizat în școala noastră și salutăm prezența colegilor din Franța, Belgia, Suedia și Bulgaria, care au fost alături de noi. Cred că, prin lucrările prezentate, dar mai ales prin interacțiunea colegială, prin dialogul dintre cadrele didactice participante, am descoperit o serie de noi inițiative și proceduri care pot conduce la atragerea copiilor spre școală, la creșterea interesului acestora pentru lectură și pentru învățătură etc, care ne vor fi de folos tuturor în abordarea pe viitor a relaționării eficiente cu elevii”, a declarat prof. Camelia Paraschiv, directorul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.