Cresc amenzile pentru aruncarea gunoiului pe drumurile publice. Cei ce nu respectă legea pot fi amendați cu până la 6.000 lei

Conform unei ordonanțe apărute aseară în Monitorul Oficial, persoanele care aruncă și depozitează gunoaie în zonele de siguranță ale drumurilor și podurile sau în zonele de parcare, staționare și oprire riscă amenzi care pot ajunge și până la 6.000 de lei.

Modificările au apărut în urma publicării OUG nr. 16/2020 în Monitorul Oficial, în 11 februarie, dată de la care se și aplică schimbările. Printre acestea se numără, mai exact, și sancționarea celor care aruncă și depozitează gunoaie pe anumite porțiuni ale drumurilor publice sau în alte zone adiacente.

În concret, va fi interzisă și sancționată cu amendă de la 2.000 la 6.000 de lei (indiferent că vorbim de persoane fizice sau de persoane juridice):

  • aruncarea și depozitarea de gunoaie în zona de siguranță a drumurilor și podurilor sau în locurile de parcare, oprire și staționare aferente drumurilor (e vorba de alte gunoaie decât „cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic” în astfel de locuri).

Cu alte cuvinte, este vorba de cei care aruncă mari cantități de gunoi (cu sacul, cu cutia etc.), nu de persoanele care folosesc pubelele și coșurile pentru a arunca mici cantități (sticle, șervețele, casolete de mâncare etc.). Din păcate, exprimarea folosită nu lasă să se înțeleagă exact care sunt acele alte gunoaie decât cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic.

Motivul pentru care s-a ajuns la stabilirea unor sancțiuni pentru aruncarea și depozitarea de gunoaie este, conform expunerii de motive atașate proiectului ce a devenit OUG nr. 16/2020, faptul că pe drumurile publice s-a constatat foarte des aruncarea de gunoaie în zonele menționate mai sus.

Surse: avocatnet.ro