”Bibliotecile anului 2019” din județul Hunedoara vor fi premiate

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 6 martie 2020, ora 1100, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, întâlnirea bibliotecarilor din județul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orășenească și comunală care, în anul 2019, a înregistrat cele mai bune rezultate. Competiția „Bibliotecile anului”, ediția 2019, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și este menită să stimuleze spiritul de competiție și de inițiativă al fiecărui bibliotecar.

”Concursul interbibliotecar „Bibliotecile anului” a fost inițiat și gândit cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecționeze, să rezolve probleme tot mai complexe și mai solicitante. Biblioteca Județeană, care coordonează metodologic bibliotecile de toate rangurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit criterii precise pentru biblioteci, criterii care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informație”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. Sebastian Bara este de părere că a trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Acesta mai arată că astăzi, calculatorul și internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației.

Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în față sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs. Premiile nu sunt însă însoțite de bunuri materiale sau resurse bănești, ci reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. ”Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2019, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale. Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăptuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație”, a mai precizat Ioan Sebastian Bara.