Teama de coronavirus închide toate școlile din România

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis marți, 9 martie închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Este luată însă în calcul și posibilitatea ca măsura să fie prelungită, dacă situația o va impune.

Totodată, CNSSU a decis suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10 martie până pe 21 martie ora 12.

Toate măsurile au deocamdată un caracter temporar, după cum informează premierul Ludovic Orban.

Măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență sunt:

Art. 1: se aprobă suspendarea cursurilor în toate unitățile preuniversitare până în data de 22 martie cu posibilitatea de prelungire, din 11 martie.

Art.2: Se aprobă suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12.

Art. 3: Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români că vor intra în carantină sau auto-izolare și vor completa o declarație la îmbarcarea în autobuz. Se aprobă suspendarea sau interzicerea introducerii de către transporturile feroviare de noi trenuri din 12 până pe 31 martie.

Operatorii feroviari au obligația de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința cetățenilor că vor intra în carantină sau auto-izolare. Cetățenii străini nu vor putea trece frontiera dacă vin din Italia.

Art.5: Se aprobă suspendarea stagiilor în spitale până pe 31 martie pentru cursanții școlilor postliceale.

Art.6: Pentru unitățile de alimentare publica, ca supermarketurile, trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Măsura se va implementa în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.

Art 7: Adunările sub 200 de persoane se aprobă fără aviz DSP.

Art 9: Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

Art. 10: Se vor transmite circulare în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte dintre angajați.

Art. 11: Am aprobat și modelul declarației pe proprie răspundere. Vreau să precizez că hotărârea a fost votată cu unanimitate de voturi”.