PAINE FARA DROJDIE, FARA DOSPIRE – PAINE CU BICARBONAT – SODA BREAD

Reteta de paine fara drojdie si fara dospire este cea mai simpla reteta de paine cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt, o reteta traditionala de paine irlandeza pe care ati intalnit-o sub denumirea de “soda bread”.

Pentru a face paine cu bicarbonat, paine fara drojdie si fara dospire aveti nevoie doar de 4 ingrediente. Reteta autentica de SODA BREAD are doar 4 ingrediente.

 

Pentru cei care folosesc google translate si cauta reteta SODA BREAD acesta o sa va traduca “buttermilk” ca lapte cu unt. Ei bine, termenul se refera la “lapte batut” (lapte acru) ce poate fi inlocuit cu iaurt de baut, chefir, sana, iaurt amestecat cu lapte dulce. Este posibil sa aveti in casa macar unul din aceste componente lichide. Daca nu cumparati in general astfel de produse lactate, atunci laptele dulce poate fi transformat in lapte acru prin adaugarea unei lingurite de suc de lamaie sau 1/2 lingurita otet. Lasati 10 minute si puteti trece la pregatirea retetei, dar in acest caz, veti micsora cantitea de lichid adaugata cu 50-100 ml. Il veti adauga treptat, in functie de cat cere aluatul pentru a deveni neted, omogen si sa nu se mai lipeasca de maini dupa ce va fi framntat putin. Puteti amesteca un iaurt cu lapte dulce, caz in care respectati cantitatile pe care le-am lasat mai jos. In functie de tipul de faina este posibil sa fie nevoie de mai mult lapte acru sau mai putin. Il adaugati treptat si nu veti da gres.

Laptele acru are rolul de a activa bicarbonatul.

Aluatul de paine cu bicarbonat este sectionat in forma de cruce, iar taieturile sunt adanci. Pe langa simbolistica religioasa rolul acestor taieturi este de a ajuta painea sa creasca uniform.

 

Veti sti ca painea este coapta daca suna a gol cand o ciocaniti.

Daca taiati painea cat este inca calda miroase a bicarbonat, dar daca se raceste mirosul dispare si nu se simte nici ca si gust.

Paine cu bicarbonat – paine fara drojdie si fara framantare – este o paine ce se pregateste foarte rapid si foarte usor. In 45 maxim 50 minute totul este gata.

Aceasta reteta de paine poate fi o solutie pentru cei care doresc sa faca o paine rapida fara drojdie proaspata sau uscata, drojdie salbatica- maia.

In ceea ce priveste termenul in care poate fi consumata painea va recomand ca aceasta sa fie mancata in maxim 2 zile.

Am vazut pe internet ca existau retete cu faina cu agent de crestere + bicarbonat. Eu am folosit faina simpla si bicarbonat si a fost suficient. In plus, retetele traditionale irlandeze implica si faina integrala langa faina alba. Avand in vedere ca in aceste zile #stamacasa, avem grija de noi si de cei din jurul nostru, am facut painea cu ce aveam in casa.

Miezul acestei paini este pufos, dar mai dens in comaparatie cu cel al unei paini cu drojdie. Coaja crocanta poate fi ideala pentru inmuiat in sosul unei tocanite.

Painea este buna, pufoasa si usor de pregatit!

Veti pregati paine fara stres ca nu iese, fara grij ca nu aveti experienta in bucatarie! RETETA SIGURA!

Daca va doriti o paine deosebita puteti sa dati frau liber imaginatiei si adaugati diverse ierburi (rozmarin, cimbru) ceapa caramelizata, nuci, seminte sau ce credeti ca ar merge bine in painea voastra.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru paine fara drojdie, paine fara framantare- cea mai simpla retete de paine: paine cu bicarbonat.

INGREDIENTE:

(1 paine de 1,1 kg)

600 g faina alba

500 ml lapte batut / sana / kefir

1 lingurita sare

1 lingurita bicarbonat

Optional – pentru decor 

1 lingura fulgi ovaz

PREPARARE:

Pentru ca totul sa mearga rapid am pornit cuptorul la 200°C, apoi am cernut faina intr-un bol. Am adaugat sarea si bicarbonatul.

Am turnat sana (lapte acru sau chefir), apoi am framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini.

Am sectionat painea in patru, cat mai adanc. Cu o pensula am umezit aluatul si am presarat niste fulgi de ovaz, pentru ca imi doream sa arate mai bine.

Am copt painea 35 minute. In functie de cuptorul din dotare painea se poate coace intr-un interval de 30-40 minute.

Am lasat-o sa se raceasca apoi am feliat-o.

Este gustoasa, pufoasa si se face foarte usor.

Sursă: divainbucatarie.ro

Foto: divainbucatarie.ro