CNAIR: Valabilitatea rovinietei NU se prelungește automat pe perioada în care este decretată starea de urgență

Valabilitatea unor documente se prelungește automat până la ridicarea acestei măsuri, după cum stabilește decretul prin care a fost institută starea de urgență în țara noastră. Totuși, așa cum a atras atenția recent și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), rovinietele nu intră în această categorie, astfel că valabilitatea acestora nu se prelungește pe perioada în care este decretată starea de urgență.

CNAIR îi atenționează pe șoferi, printr-un comunicat de presă publicat joi, că în cazul rovinietelor nu este valabilă măsura introdusă la declararea stării de urgență în România, respectiv menținerea valabilității pe toată perioada existenței acestei situații deosebite.

Așadar, valabilitatea rovinietelor nu se prelungește automat în perioada stării de urgență, ci încetează la sfârșitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost plătită taxa, respectiv la data trecută pe dovada de plată a rovinietei.

În actul normativ prin care președintele țării a instituit starea de urgență în România, timp de 30 de zile, respectiv Decretul nr. 195/2020, se specifică clar că, în această perioadă, valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice se prelungește automat. În această categorie intră, de exemplu, actele de identitate sau permisele de conducere, dar nu și taxa pentru utilizarea drumurilor, adică rovinieta.

Cei cărora le expiră rovinieta în această perioadă și vor să o reînnoiască trebuie să știe că, pe lângă posibilitatea de a plăti rovinieta în bezinării cu numerar, autoritățile oferă și varianta achitării acesteia online sau prin SMS.

Sursa: avocatnet.ro