CEH își limitează activitatea și trimite în șomaj tehnic, prin rotație, toți cei 4000 de salariați

Complexul Energetic Hunedoara a decis să-și reducă temporar activitatea pe perioada de valabilitate a stării de urgență sanitară instituită în România. Astfel, începând cu data de 21.04.2020 până la data de 16.05.2020, salariaților din cadrul subunităților CEH și se vor aplica măsuri de șomaj tehnic, după cum urmează:

  •            În prioada 21.04.2020 – 30.04.2020, prin rotație, două zile consecutive/salariat;
  •            În perioada 04.05.2020 – 16.05.2020, prin rotație, trei zile consecutive/salariat.

Potrivit unei informări a conducerii CEH, zilele de șomaj tehnic se efectuează prin rotație, așa încât să fie asigurată atât funcționarea grupurilor energetice cât și cea a exploatărilor miniere. Toți cei aproximativ 4.100 angajați ai S CEH SA, directorul general, directorii de sucursale, etc. vor efectua zilele de șomaj.

Pe perioada șomajului tehnic, salariații S CEH SA  vor beneficia de o indemnizație reprezentând 75% din salariul de bază, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Angajații care au salarii sub 4.000 lei vor primi o indemnizație de sprijin, suportată de angajator, în valoare de 1,1% din salariul de bază pentru ziua în care aceștia se află în șomaj tehnic.

Conducerea CEH precizează că măsura a fost luată în primul rând din considerente de natură COVID-19, pentru protejarea angajaților în ideea de a evita aglomerările de personal în perioada în care se anunță un vârf de formă al acestei situații, dar și din considerente economice, având în vedere că la ora aceasta cererea de energie este foarte mică, fapt care a consemnat și o reducere semnificativă  a veniturilor companiei, care ce se va accentua în lunile următoare. În aceste condiții, pentru evitarea unor grave prejudicii pe termen lung asupra angajaților, conducerea CEH a considerat că este necesară reglementarea unor măsuri de reducere temporară a activității, însă fără încetarea raporturilor de muncă.