”Drumul Crucii” în procesiune solitară, în anul 21, spre Golgota de la Straja

Una dintre cele mai frumoase procesiuni ale ”Drumului Crucii”, cea desfășurată de mai bine de două decenii din municipiul Lupeni către Schitul Straja, nu va avea în acest an bucuria de a-i regăsi împreună pe miile de credincioși care se adună la această procesiune, pentru rememora, în Vinerea Mare, drumul sacrificiului lui Hristos.

Vineri, 17 aprilie 2020, ar fi trebuit să de desfășoare la Lupeni cel de-al 21-lea Drum al Crucii în Straja. Situația generată de criza sanitară globală face însă ca, la început de secol XXI, orice slujbă religioasă făcută cu mulțimi de credincioși să fie suspendată de teama temutului virus, făcând pentru mii de credincioși o Vinere Mare mai tristă ca oricând.

Chiar și așa, procesiunea ”Drumului Crucii” va avea loc, în condiții cu totul și cu totul speciale și restrânse, la Lupeni. Părintele Dimitrie Ivașco, starețul Schitului Straja informează că astăzi, Crucea de la Straja va parcurge același traseu unic în Europa și în lume al Drumului Crucii, cale de 10 km din centrul municipiului Lupeni până sus în munte, la Schitul Straja, însă nu pe brațele credincioșilor, așa cum era de obicei, ci pe un automobil. Trecerea Crucii va putea fi observată de la ferestrele locuințelor din Lupeni, iar cei dreptcredincioși se vor putea închina șiu vor putea rosti op rugăciune la trecerea Crucii.

Pe ”Drumul Crucii”, în al 21-lea an an procesiunii, vor merge pe jos, anul acestea, în convoiul religios, doar câteva persoane, așa cum este permis la o înmormântare cu… restricții. Acele persoane vor fi: Emil Părău, ctitorul Schitului Straja, părintele Dimitrie Ivașco, starețul Schitului Straja, părintele Petrache Crețu, Protopop al Bisericilor ortodoxe din Valea Jiului și probabil încă un preot sau doi.

Drumul Crucii va porni vineri, 17 aprilie, de la Biserica Sfintelor Mironosițe din Lupeni la ora 12,00. Credincioșii obișnuiți să fie prezenți la acestă procesiune sunt invitați, anul acesta, să citească, începând cu ora 12,00 Acatistul Sfintei Cruci.