Șeful DSU: ”Încă Este Devreme De Vorbit De Măsuri De Relaxare…”

Scenariile privind relaxarea restricțiilor vor fi luate în calcul abia atunci când vor fi întrunite trei condiții esențiale: numărul de cazuri noi va scădea susținut mai multe zile consecutiv, modul de răspândire să se transforme dintr-unul comunitar continuu într-unul răzleț fară apariția unor noi focare, iar sistemul sanitar se va afla într-o situație de echilibru raportat la numărul total de cazuri așa încât să poată face față la eventuale creșteri bruște după o relaxare a interdicțiilor.

″Încă este devreme de vorbit de măsuri de relaxare și să spunem că, de mâine, s-a terminat Paștele, gata, relaxăm situația. Deci, nu va fi așa. (…) Dacă noi mergem mai departe și am zis că după 1 mai, deci în cursul lunii mai poate că vor fi cândva primele măsuri și nu înseamnă în 2 mai, poate prin 10, în 11, prin 15. Nu știu ce să vă zic, poate înainte, după, depinde cum evoluează situația. Nimănui nu-i convine să continue măsurile dacă nu sunt ele necesare. Deci, dacă noi continuăm măsurile înseamnă că ele sunt necesare. În momentul în care considerăm că o anumită măsură nu mai este necesară, în mod clar că în cel mai scurt timp măsura este eliminată”, spune Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de ProTV.

Specialiștii care gestionează pandemia în Romania spun că ar trebui să ne gândim ca atât copiii, cât și bătrânii, să poată avea o minimă activitate în aer liber. Aceștia precizează totodată că este încă prea devreme pentru o relaxare a restricțiilor. Primele măsuri de ieșire din izolare ar putea fi adoptate gradual de-abia de luna viitoare, însă nu vă faceți planuri pentru 1 mai.

Există voci, cum ar fi cea a prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș, care recomandă ca după ridicarea restricțiilor, persoanele din categoria de vârstă 40 – 65 de ani să fie izolate total în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie.

prof. dr. Adrian Streinu Cercel

Domnia sa spune că a apărut o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani și redefinește grupele de risc Covid-19, după cum urmează:

-Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
-Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
-Persoanele cu vârstă sub 40 de ani;
-Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pproiectul doctorului Adrian Streinu Cercel care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor, a generat deja reacții negative în rândul opiniei publice. Acest proiect este respins categoric de către Guvern, care se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție.