5 mai – Ziua mondială pentru igiena mâinilor. Un gest simplu ce salvează vieți!

Ziua Mondială pentru igiena mâinilor este marcată, în fiecare an, în data de 5 mai. Organizația Mondială a Sănătății încurajează instituțiile și organizațiile din domeniul sănătății să fie alături de această inițiativă, care reprezintă o oportunitate pentru conștientizarea importanței igienei mâinilor pentru a reduce incidența infecțiilor.

Hygiene. Cleaning Hands. Washing hands.

Campania are ca temă în general: „pentru a salva vieți: igiena mâinilor”. Aceasta este continuarea firească a programului destinat de această dată instituțiilor de sănătate și celor care lucrează în domeniul sănătății. Mesajul său principal este orientat către cei care îngrijesc bolnavii, recomandându-le acestora să se spele pe mâini, la momentul potrivit și în mod corect, astfel crescând siguranța pacienților.

OMS a lansat, în 2009, o campanie la nivel mondial pentru a sublinia importanța igienei mâinilor, moment care a coincis cu a zecea marcare a programului OMS, „Clean Care is Safer Care work”, ce viza reducerea incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale, potrivit www.who.int.

O serie de instrumente și materiale pentru a îmbunătăți igiena mâinilor au fost create pe baza unor studii existente și în strânsă colaborare cu experți în domeniu. Aceste instrumente sunt concepute pentru a ajuta la implementarea unei strategii care să crească gradul de igienă mâinilor, ca parte a asistenței medicale. Până în prezent, peste 40 de țări s-au implicat în această campanie.

ziarulunirea.ro