Ploile și tăierile neconforme de pădure au generat creșteri mari ale turbidității în stațiile de captare a apei din Valea Jiului

Primul val de ploi consistente de primăvară, din zilele acestea, i-a determinat pe cei de la Apa Serv să-și sporească intervențiile din cadrul staților de captare și captare din toată Valea Jiului, prin creșterea cantităților de reactivi utilizați în procesul de potabilizare, în unele situații fiind însă necesară și oprirea stațiilor de tratare.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică apreciază că, în mod normal, chiar și în condiții meteorologice specifice sezonului de primăvară, ploile nu ar fi pus probleme majore pentru operarea stațiilor de tratare. Din păcate, exploatările forestiere neconforme, care în foarte multe locuri afectează cursurile de apă, a generat o creștere a turbidității apei mult peste limitele normale, fapt care a impus chiar și oprirea stațiilor de tratare. ”Cele mai multe creșteri ale nivelului de turbiditate a apei le-am înregistrat ca de obicei pe cursurile de apă din zonele în care există exploatații forestiere. Elocvent în acest sens este stația de pe Taia, unde am fost nevoiți să și oprim activitatea acesteia pentru 20 de ore, pentru că nivelul de turbiditate a depășit și 300 de unități. Diferența este evidentă dacă privim comparativ acest indicator, cu nivelul de turbiditate de la stația de tratare de pe Jieț, unde a fost de 100-120 de unități, acesta fiind un efect secundar al exploatărilor forestiere, pentru că în perioadele ploioase, torenții nu mai spală doar vegetația, ci noroiul și reziduurile rezultate din exploatațiile forestiere”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Chiar și în acest condiții, populația nu a resimțit efectele acestor probleme, deoarece angajații Apa Serv s-au mobilizat și conform procedurilor au acționat crescând volumul de reactivi utilizați la tratarea apei, la toate stațiile de tratare, iar acolo unde acestea încă nu au beneficiat de investiții în modernizare, cum este cazul stațiilor de la Taia sau Zănoaga, au fost impuse și măsuri de oprire a acestor uzine de apă. Din fericire, celelalte investiții realizat în ultimii ani în modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului, au făcut posibil ca toate aceste probleme să nu se regăsească însă și în ceea ce privește furnizarea serviciului de apă potabilă pentru locuitorii din Valea Jiului, serviciu care a funcționat 24 de ore din 24. ”Este important să facem precizarea că, iată, datorită în principal investițiilor pe care Apa Serv le-a făcut în modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, în modernizarea uzinelor de tratare a apei, chiar și în aceste condiții de cod galben de ploi, chiar și în condițiile creșterii valorilor de turbiditate a apei la captare, alimentarea beneficiarilor s-a făcut fără probleme, în toată Valea Jiului. Am furnizat apă din rezervoarele de înmagazinare și am acționat corespunzător, chiar dacă volumul cheltuielilor specifice în astfel de situații a crescut semnificativ, iar oamenii au avut apă de calitate la robinet, 24 de ore din 24, în toată Valea Jiului. Iar pentru noi, acesta este indicatorul cel mai important la care se raportează întreaga noastră activitate”, a mai declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Acesta atrage însă atenția că, dacă factorii de răspundere în domeniul protecției mediului și operatorii economici din domeniul forestier nu-și vor face treaba cu mai multă responsabilitate, atunci la fiecare episod de ploaie, aceasta va pune în dificultate activitatea personalului de la stațiile de tratare a apei din Valea Jiului și într-o anumită măsură, poate avea consecințe chiar și asupra asigurării corespunzătoare a acestui important serviciu de utilitate publică.