La inițiativa primarului Dănuț Buhăescu, Consiliul local va acorda tablete gratuite pentru elevii din orașul Uricani

Elevii din orașul Uricani vor beneficia de tablete gratuite cu conexiune la internet, pentru a-și putea desfășura corespunzător activitățile educaționale. În acest scop, la inițiativa primarului orașului, Dănuț Buhăescu, Consiliul local Uricani a aprobat, în  ședința extraordinară din 7 mai, alocarea unei sume de 50.000 de lei pentru achiziționarea acestor dispozitive electronice care vor fi distribuite în școlile uricănene, copiilor care au nevoie de acestea.

Decizia luată de administrația locală de la Uricani vine după ce primarul Dănuț Buhăescu a fost sesizat de către conducerea Liceului Tehnologic Retezat, prin directorul prof. Viorica Sanda, asupra faptului că există elevi care nu pot participa la derularea procesului educațional în sistem online, organizat în condițiile crizei epidemiologice din țara noastră, pentru că nu au posibilitatea achiziționării lor din cauza condițiilor materiale precare ale familiilor din care fac parte. ”La propunerea conducerii Liceului Tehnologic “Retezat”, după ce am constatat că evaluarea de către profesorii și managerii școlilor din orașul nostru a arătat că mai mulți elevi din orașul Uricani nu aveau nici o posibilitate de a desfășura în mediul on-line activitatea școlară, specifică acestei perioade, am decis că este oportun să acționăm noi, ca administrație publică, așa cum am făcut întotdeauna când e vorba despre copiii din orașul Uricani, pentru a rezolva această deficiență”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Împreună cu conducerea unităților de învățământ, edilul de la Uricani a convenit că este oportună achiziționarea de tablete conectate la internet, care să fie puse gratuit la dispoziția elevilor care au nevoie de acestea. Pentru a face posibil acest demers, primarul Dănuț Buhăescu a propus ca banii prevăzuți în bugetul local al anului 2020 pentru organizarea ”Zilelor orașului Uricani” să fie retrași de la acest capitol, având în vedere că este puțin probabil ca acest eveniment să mai poată fi organizat anul acesta, pe fondul măsurilor restrictive impuse de criza sanitară. Astfel, cei 50.000 de lei alocați inițial pentru ”Zilele orașului” au fost redistribuiți, prin decizia unanimă a Consiliului local Uricani, pentru achiziționarea de tablete care vor ajunge la elevii din școlile uricănene. ”Am făcut, în această direcție, în ultimele două săptămâni, toate demersurile legislative necesare și am propus Consiliului local spre aprobare tăierea banilor de la Zilele orașului, și alocarea acestora, pentru tablete destinate copiilor nevoiași din orașul Uricani, pentru ca și aceștia să aibă acces la  învățământul online. Nu pot decât să salut votul consilierilor locali care au înțeles necesitatea acestui demers și au aprobat în consecință proiectul de hotărâre pe care l-am depus. În perioada următoare, urmează să achiziționăm, în regim de urgență, aceste dispozitive electronice, pe care le vom pune la dispoziția școlilor și liceului pentru a fi distribuite elevilor care au nevoie de ele”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu. 

Această decizia vine în completarea unui set de măsuri pe care administrația locală de la Uricani le-a luat în vederea accesului la educație pentru toți copiii din localitate, măsuri care s-au concretizat deja, în ultimii ani, în investiții semnificative în sectorul educațional, dar și în acordarea de facilități, inclusiv de ordin financiar, pentru elevi și profesori.

O altă veste bune pentru sectorul educațional din orașul Uricani a venit odată cu informația că Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat proiectul depus de Primăria orașului Uricani pentru modernizarea Liceului Tehnologic ”Retezat”, prin utilizarea de fonduri europene. Astfel, în data de 6 mai 2020 a fost semnat contractul pentru realizarea și dotarea Liceului Tehnologic ”Retezat” și a Școlii gimnaziale nr. 1 din orașul Uricani, prin POR 2014-2020. Nu mai puțin decât 10.881.057 lei sunt alocați pentru acest nou contract de investiții pentru uricăneni, bani cu care vor fi efectuate o serie de investiții în modernizarea complexului educațional de la Liceul Tehnologic Retezat, dar și pentru reabilitarea parcului din zona Primăriei și Poliției orașului Uricani.