Despre arta-n pandemie la Robert Hummel sau cum putem să facem haz de necaz

Ce altceva credeți că ar putea face un artist în vremuri de pandemie decât să creeze ? Nu știu să existe un altfel de răspuns, iar un alt exemplu al faptului că și în Valea Jiului, arta-n pandemie e o ”boală grea” pentru orice artist talentat primim chiar din partea profesorului Robert Hummel, din ale cărui tușe de desen inspirate din probabil cele mai titrate personaje ale momentului, s-au născut câteva caricaturi care ne smulg inevitabile zâmbete, îndemnându-ne la convingerea că, mai ales români fiind, știm să facem haz de necaz.

Personajele caricaturale ale artistului petroșenean Robert Hummel fac întotdeauna deliciul publicului și, trebuie să recunoaștem, multora dintre cei care apreciem acest gen de exprimare artistică, ne lipseau de o vreme, expozițiile tematice cu care ne obișnuise artistul. Poate tocmai de aceea, pe principiul că tot răul e spre bine, pandemia l-a ”smuls” pentru o vreme și pe Robert Hummel de la obligațiile sale profesionale, aruncându-l așa cum recunoaște chiar acesta, mai mult din plictiseală, în mrejele creației. Iar pentru că în era tehnologică în care toată viața pare că vrea să ni se mute în on-line, adevărat ”pansament” pentru suflet a căzut expoziția ”sui generis” a maestrului Hummel, prezentată pe pagina sa Facebook.

Am regăsit aici câteva caricaturi de mare artă, prin care vede Robert Hummel criza sanitară, criza economică și ”crizarea” comunicațională, înfățișându-ne deseori hilarele personalități ale momentului: Adrian Streinu Cercel, Nelu Tătaru, Florin Câțu sau Cristian Tudor Popescu. Și tot aici am regăsit, printre alte ”teme de studiu grafic” un excepțional ”remake” al uneia dintre creațiile definitorii ale artei lui Robert Hummel, în care sărutul poartă, regulamentar, mască de protecție chiar dacă îmbrățișarea nu ține cont de distanțarea socială. De fapt, Hummel ne confirmă o dată în plus dacă mai era nevoie, prin această inedită lucrare, că atunci când vine vorba despre cultură și artă, chiar și în vremuri de pandemie, distanțarea oamenilor nu e decât o utopie.

Mulțumim, Robert Hummel pentru această expoziție virtuală care ne smulge zâmbete admirative din fețele triste și îngrijorate. Chiar și din spatele măștilor de protecție. Felicitări, maestre !