1 Iunie, ziua faptelor bune pentru tinerii voluntari IMPACT ai Fundației Noi Orizonturi

Inegalitatea de șanse la educație este una dintre problemele fundamentale cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România. 4 din 10 copii din România au părinți în şomaj sau cu venituri mici, ceea ce se traduce în condiţii de locuit precare, îngrijirea inadecvată a sănătăţii şi bariere în accesul la învăţământ, cultură, sport şi petrecerea timpului liber. Școala se mută în online și fiecare zi în care aceștia nu au acces la tehnologie cresc inegalitățile.

De 1 iunie, elevii și copiii au participat la Ziua Națională IMPACT, cel mai mare eveniment online dedicat tinerilor, unde tinerii au pregătit 64 de posibile soluții la problemele educaționale precum: educarea părinților care nu își lasă copiii la școală sau care nu pot să susțină educația tinerilor, campanie online care să îi ajute pe elevi să învețe chiar și de acasă cu diferiți tutori, evenimente pentru copiii din mediul rural și campanii de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentelor utile pentru educația de acasă.

De Ziua Națională IMPACT tinerii au sărbătorit împreună cu Fundația Noi Orizonturi ziua Campionilor Planetei, adică tinerii care se implică activ în propriile comunități. Prin intermediul acestui eveniment desfășurat 100% online, am dat o voce mai puternică acestor tineri și am sărbătorit implicarea lor în propriile comunități.”, declară Lidia Bondiuc. managerul rețelei naționale a cluburilor IMPACT unde peste 3000 de tineri construiesc anual proiecte în folosul comunității.

Fapte bune în comunități făcute de tineri campioni

Ziua Națională IMPACT este evenimentul organizat de Fundația Noi Orizonturi împreună cu Lidl România cu scopul de a sărbători tinerii implicați în proiecte de serviciu în folosul comunității. Pe lângă soluțiile găsite, aceștia au realizat și fapte bune în propriile comunități.

Tinerii din cluburile noastre IMPACT și nu numai au decis să facă fapte bune pentru un alt copil din comunitate aflat în nevoie. Astfel, ei au decis să organizeze o sesiune ZOOM de bun venit pentru noii născuți, au ajutat copii cu dizabilități, sau au făcut cadouri simbolice pentru a le aduce celorlalți copii zâmbetul pe buze”, continuă Lidia.

Un exemplu de tineri campioni sunt tinerii din clubul IMPACT SPECIAL care au decis să le facă ziua de 1 iunie mai bună celor peste 80 de copii de la centrele de servicii sociale din Pașcani oferindu-le dulciuri și accesorii pentru petrecerea de 1 iunie, baloane, vuvuzele, coifuri, ochelari de petrecere, confeti, dulciuri, mingi și alte jucării. Am pregătit surprize dulci și mingi și pentru 20 de copii de la Școala Gimnazială Specială Pașcani. Printr-un gest simplu de bunătate, împreună, să facem o Românie întreagă să vibreze!

1-5 iunie – Ziua Națională IMPACT, evenimentul online pentru toți tinerii

Între 1 și 5 iunie, Fundația Noi Orizonturi organizează Ziua Națională IMPACT ce include o serie de sesiuni interactive și practice pentru toți tinerii, dar sunt așteptați și adulții care vor să  se lase inspirați:

  • 1 iunie a incluse sesiuni live pe pagina de Facebook a Fundației Noi Orizonturi, dar și sesiuni colaborative de găsire de soluții pentru probleme legate de educație și sănătate.
  • Între 2-5 iunie, tinerii participă la workshopuri axate pe cariera viitorului, pasiune, relații, stare de bine sau imaginea în online.

Toate subiectele abordate de tineri fac parte din Agenda 2030 aliniată de Fundația Noi Orizonturi la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a Planetei. Toate detaliile legate de participare și agenda completă pot fi găsite pe site-ul oficial al Fundației Noi Orizonturi: https://www.noi-orizonturi.ro/tineri/ziua-nationala-impact/

Cluburile IMPACT sunt organizate de Fundația Noi Orizonturi la nivel național și internațional prin parteneri precum: Lidl România, Romanian American Foundation, PEPCO România, TenarisSilcotub, Vitas, Granturile SEE și Norvegiene sau Trasmec. În România există pentru 200 de cluburi de inițiativă comunitară organizate în interiorul școlilor, bibliotecilor sau diferitelor instituții. Cluburile sunt coordonate de profesori, bibliotecari, agenți de turism sau lideri care învață să coordoneze astfel de programe și să dea tinerilor o voce.