La Lupeni se lucrează intens la modernizarea Cinematografului ”Cultural”

Începute de curând, lucrările de modernizare și refuncționalizare a Cinematografului ”Cultural” din municipiul Lupeni, se desfășoară conform graficului. Firma care execută acest important proiect edilitar al municipalității din Lupeni, implementat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, au la dispoziție un buget de 7 milioane de lei pentru a face tot ceea ce trebuie ca vechea clădire a cinematografului din Lupeni să-și recapete strălucirea de odinioară și să poată găzdui din nou evenimente culturale și educaționale.

Primarul municipiului Lupeni este ferm convins că acesta este parcursul clar al acestui obiectiv, pe care-l consideră chiar unul de suflet, având în vedere nu doar amintirea unor momente frumoase din copilărie, când venea aici pentru a viziona cele mai bune filme, ci și faptul că mama sa a lucrat la Cinematograf ani de zile. Acest proiect este pentru mine unul de suflet, așa cum acest proiect este unul de suflet pentru foarte mulți cetățeni ai municipiului Lupeni care-și aduc aminte cu plăcere de momentele frumoase pe care le-au trăit în această sală de spectacole cinematografice. Aici lupenenii au văzut filme, au urmărit spectacole de teatru, au participat la serbări și spectacole școlare și tot aici au avut loc o serie de evenimente publice memorabile. Mi-am dorit foarte mult să găsim soluția pentru a repune în valoare acest spațiu cultural și Dumnezeu ne-a ajutat să reușim acest lucru. Am obținut finanțarea, au început și lucrările care sunt în grafic și, cu fiecare pas înainte pe care-l fac muncitorii aici, și eu sunt tot mai încrezător în viitorul acestui spațiu”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Acesta spune că, în primă fază, de la demararea lucrărilor, s-a trecut la renovarea acoperișului, pentru a stopa astfel infiltrațiile de la ploaie, care au constituit una din principalele cauze ale degradării acestei clădiri, în anii în care Cinematograful a fost abandonat. În paralel, se lucrează și în interiorul clădirii, mai întâi pentru degajarea molozului și a deșeurilor rezultate din degradarea spațiului, mai apoi fiind abordate lucrări de consolidare a pereților, de tencuieli și compartimentare a spațiului. Vor urma, mai apoi, lucrările de finisare, de dotare cu mobilier nou și echipamente specifice, de zugrăveli, igienizări ș.am.d. Cea mai mare parte a acestor investiții sunt suportate din fonduri de la bugetul de stat prin C.N.I., însă și administrația publică locală de la Lupeni are partea sa de contribuție, acesteia revenindu-i finanțarea cheltuielilor de racordare la utilități a Cinematografului și, mai apoi, cele de întreținere și exploatare a acestuia.

”Asemenei multora dintre cetățeni, aștept cu nerăbdare momentul în care vom putea viziona din nou un film la Cinematograful din Lupeni. De aceea, vin periodic aici pentru a mă asigura că lucrările sunt în grafic, că muncitorii respectă planurile de construcție și că, odată cu fiecare zi ce trece, suntem tot mai aproape de acel moment pe care-l așteptăm cu toții: redeschiderea Cinematografului Cultural din municipiul Lupeni”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.