Alte inundații în județul Hunedoara, la Vața de Jos

După codurile roșii soldate cu inundații care au afectat mai multe localități din Țara Hațegului și zona Călanului, în cursul serii de joi, 18 iunie, inundațiile au afectat și alte localități din zona de nord a județului, pe teritoriul administrativ al comunei Vața de Jos. Debitele apelor au crescut peste cota de inundaţie a apelor pârâului Prăvăleni, cele mai afectate sate din comuna Vaţa de Jos fiind Basarabaşa şi Curechiu. Aici apa a acoperit câteva zeci de hectare de teren şi a pătruns  în curţile localnicilor.

Pentru a interveni, pe cât posibil, pe întreg perimetrul de teren inundat, în zonă s-au deplasat ofiţeri şi subofiţeri ai ISU Hunedoara precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române, echipa oprativă fiind coordonată de prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă.

O primă evaluare a pagubelor produse de aceste inundaţii va putea fi făcută în cursul zilei de vineri, 19 iunie. Prefectul judeţului, Vasilică Potecă a transmis tuturor autorităţilor locale din zona Brad (toată valea Crişului Alb şi a afluenţilor), că este obligatoriu să informeze populaţia asupra măsurilor de protecţie care se impun şi, totodată, să asigure activitate permanentă, la sediul primăriilor, pentru a monitoriza şi a transmite C.J.S.U. situaţia din teren.

În urma efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a decis, împreună cu şeful ISU Hunedoara, col. Viorel Demean, creşterea capacităţii operaţionale de intervenţie. Astfel, sunt angrenaţi în misiuni pompieri din Brad, Ilia şi Deva, cu diferite mijloace tehnice: motopompe remorcabile şi transportabile precum şi cu  autocamioane şi autospeciale de intervenţie.