Aversele torențiale au produs inundații în 39 de localități din 19 județe

În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curți și 236 beciuri/subsoluri. Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bistrița-Năsăud și Hunedoara.

De asemenea, cele 152 de persoane evacuate preventiv din locuințe, la data de 23 iunie a.c., rămân relocate, temporar, la rude și în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, astfel: 81 persoane în loc. Baranca/BT, 40 persoane în mun. Aiud/AB, 26 persoane în loc. Rodna/BN, 3 persoane în loc. Feneș și loc. Teregova/CS și 2 persoane în loc. Valea Vișeului/MM.

Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri județene (DJ 668 și DJ 668A/HD), restricționat pe 1 drum județean (DJ 153/MS) și a fost temporar blocat pe 3 drumuri naționale (DN 10/CV, DN 28/IS și DN 17B/NT) și 1 drum județean (DJ 142/MS).

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 7 județe (BT, BV, BZ, CV, HD, HR, IS și NT).

Potrivit unui comunicat al ISU, la acest moment, se desfășoară intervenții în 4 județe (AR, BN, HD și MS) pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri.

Totodată, având în vedere că până mâine seară este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROȘU de inundații pe râul Prut, 81 de persoane din localitatea Baranca, județul Botoșani, vor fi evacuate din gospodării și vor fi cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.

Evoluția dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operațional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate.

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:
* Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
* Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
* În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
* Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi