La 101 ani de la nașterea scriitorului Ion D. Sîrbu, Casa memorială a acestuia găzduiește prima Rezidență Artistică de pe Planeta Petrila

Un Centenar și un pic de la nașterea marelui scriitor Ion Dezideriu Sîrbu (născut la 28 iunie 1919, în orașul Petrila) este un eveniment care nu a scăpat nemarcat corespunzător de către Societatea culturală ”Condiția Română” a nu mai puțin celebrului fiu al Petrilei, Ion Barbu, cel care se ocupă dă păstrarea și promovarea patrimoniului cultural, dar și locativ, al marelui Sîrbu.

Artistul petrilean, care a reușit să promoveze în toate lumea, prin stilul său caracteristic, locul de naștere al lui Ion Dezideriu Sîrbu și să facă din Casa memorială a acestuia un veritabil spațiu cultural planetar, a reușit, pentru momentul aniversar Sîrbu al anului 2020, o nouă ctitorie. Este vorba despre amenajarea primei Rezidențe Artistice din orașul Petrila, dar și din Valea Jiului și din județul Hunedoara. Aceasta a fost amenajată, unde altundeva (?) decât în mansarda Casei Memoriale ”Ion Dezideriu Sîrbu” din orașul Petrila.

Pentru înfăptuirea acestui proiect, maestrul Ion Barbu s-a bucurat de sprijinul lui Gheorghe Groza, unul dintre cei mai apreciați meseriași ai localității. De asemenea, contribuții spirituale dar, mai ales, financiare, la realizarea acestui proiect menit să aducă un plus de valoare culturală Casei Sîrbu din Petrila, au avut și câțiva celebri oameni de bine, cum sunt, spre lăudabil exemplu: Ada Milea, Theresa Burris și profesorii de la Radford University of Virginia sau Universitatea ”Transilvania” din Brașov.

Ion Barbu ne dă asigurări că, de pe acum, noua rezidență artistică din Petrila este pregătită să-i primească pe cei așezați întru cultură, artă și tihnă.