Ora magică – ritualul pe care orice viitoare mămică trebuie să-l afle !

Dacă te pregătești să aduci pe lume o nouă viață, probabil ești foarte curioasă despre cum va arăta bebelușului și cum te vei adapta noului rol. Odată ce vei naște, vor avea loc numeroase transformări, atât pentru tine, cât și pentru cel mic, și este foarte important să știi ce trebuie să faci pentru a-l întâmpina cât mai bine și pentru a-i da un start bun în viață.

Este foarte important să acorzi o atenție sporită celui mic în primii 2 ani de viață, aceștia fiind decisivi pentru dezvoltarea psiho-emoțională a adultului de mai târziu. Dacă urmează să naști sau abia ai decis că vrei să rămâi însărcinată, profită de timpul rămas pentru a te informa asupra avantajelor și dezavantajelor de a alăpta natural sau de a folosi lapte praf, de a dormi cu copilul în pat sau de a folosi pătuțuri pliante pentru cei mici, de a-l înfășa sau a-l lăsa liber, adică toate acele obiceiuri care vor influența anii copilăriei, încă din prima secundă de viață!

Ora magică sau ”skin-to-skin imediat după naștere”

Așa cum se spune că avem nevoie de 3 secunde pentru a ne face prima impresie atunci când cunoaștem pe cineva, în noile studii de pediatrie se demonstrează că există un interval, „o oră magică”, în care copilul și mama se cunosc și se familiarizează unul cu celălalt, imediat după naștere, indiferent dacă aceasta este naturală sau prin cezariană.

Motivul pentru care prima oră din viața nou-născutului trebuie să se petreacă alături de mămica sa este că prezența acestuia va stimula lactația la mamă (prin stimularea hormonilor prolactină şi oxitocină, implicaţi în alăptare) și la mai puțin de 30 secunde, acesta va căuta să sugă, ceea ce va asigura o alăptare de succes ulterior. În același timp, aceasta va deveni mai calmă și mai iubitoare datorită eliberării de oxitocină, iar nou-născutul se va simți, la rândul său, mai protejat și își va opri plânsul mai rapid.

Ora magică – beneficii

Conform specialiștilor în neonatologie, capacitatea de autoreglare a emoțiilor a bebelușilor este simțitor mai mare dacă au petrecut prima oră în brațele acesteia versus dacă au supt primele 5 zile la sân, ceea ce demonstrează importanța „orei magice”, cunoscută și ca procedura ”skin-to-skin imediat după naștere”, în viața de până la 1 an. De asemenea, studiile au demonstrat că acest contact are beneficii și pentru mamă care este mai protejată împotriva unei depresii post-partum.

Sigur că ulterior, bebelușul va căpăta, pe măsură ce crește, încredere și afecțiune față de părinții săi, însă acest proces poate fi ușurat încă de la naștere și poate preveni apariția micro-traumelor în psihicul nou-născutului. Acesta nu va plânge încontinuu la despărțirea de mamă și va fi arăta o dezvoltare sănătoasă mai târziu.

Din păcate, în situația actuală, în care copii sunt imediat testați pentru a vedea dacă sunt cumva infectați cu COVID, sau, pur și simplu, sunt luați de lângă mamă, pentru a fi curățați, măsurați și cântăriți, este dificil de spus dacă tu și cel mic veți putea beneficia de acest ”ritual”, cel mai bine fiind să te consulți cu specialistul care te va asista la naștere.

Sursa foto 1: shutterstock.com

Sursa foto 2: unsplash.com