”Graiul jienilor momârlani” tălmăcit de Dumitru Gălățan Jieț într-un mic dar inspirat dicționar

Cu toate că termenul de momârlan a apărut abia la începutul exploatării de cărbune din regiunea Văii Jiului, oamenii astfel definiți trăiesc pe aceste meleaguri încă din vremea dacilor. Tot cam din acele vremuri dăinuie și graiul jienilor, un dialect aparte, îmbogățit secol după secol, din conviețuirea localnicilor cu alte ”barabe”. Dr. Dumitru Gălățan-Jieț, el însuși membru de cinste al comunității jienilor momârlani, și-a propus să facă lumină în istoria, tradițiile și chiar graiul acestor oameni. Când a început demersul său literar, momârlanii nu numai că nu erau cunoscuți la nivel național, dar chiar și în Dicționarul Limbii Române (DEX) termenul nu era corect definit. Nu mai puțin de 29 de volume de carte, documentate ”la sânge” și scrise cu un talent deosebit de către dr. Dumitru Gălățan-Jieț, la care s-au alăturat zeci de simpozioane, conferințe, articole în mass-media și apariții la emisiuni televizate, au făcut ca astăzi momârlanii să fie cunoscuți aproape 100% la nivel național, dar și apreciați și respectați așa cum se cuvine. Ba chiar și în DEX, tot grație lui Dumitru Gălățan-Jieț, Academia Română le-a făcut acestora dreptate, modificând corespunzător definiția termenului.

Dacă astăzi România știe aproape totul despre momârlani, asta se datorează în mod categoric lui Dumitru Gălățan-Jieț, ale cărui cărți despre momârlănime pot fi considerate, fiecare în parte, o veritabilă teză de doctorat.

Pentru că a sesizat faptul că multe din exprimările sale neaoșe din cărțile despre momârlani nu sunt înțelese de cititori ce nu aparțin acestor locuri, Dumitru Gălățan Jieț a realizat că graiul jienilor momârlani are nevoie de un Dicționar. S-a încumetat, meticulos, la o muncă pe care n-au îndrăznit să o abordeze profesorii de specialitate și, în 2012 a scos de la tipar prima ediție a dicționarului ”Graiul jienilor momârlani”, conținând circa 1700 de cuvinte specifice acestui dialect. Din această carte veți înțelege cât se poate de clar ce vor să spună momârlanii de azi, atunci când vă vorbesc, de pildă, despre dăjdii sau dârloagă, ori despre drot sau spene, ca să nu mai zic că veți acționa corespunzător când vine vorba despre pârlău ș.a.m.d.

De curând, tot la Editura Măiastra din Tg. Jiu, a apărut și ediția a II-a din ”Graiul jienilor momârlani”, căruia Dumitru Gălățan-Jieț i-a adăugat alte circa 300 de noi cuvinte, cu explicațiile de rigoare privind sensul acestora. În plus față de ediția precedentă, cartea cuprinde acum și un interesant și la fel de bine documentat studiu intitulat ”Cine sunt momârlanii?”, în care autorul aduce nu doar prețioase contribuții la elucidarea termenului de momârlan, ci și la istoria identitarilor acestuia, din vremea dacilor și până în zilele noastre.

”Graiul jienilor momârlani”, ca de altfel toate celelalte cărți ale lui Dumitru Gălățan Jieț merită toată atenția celor care fac sau nu parte din comunitatea acestor destoinici oameni ai ținuturilor dintre Jii.