COVID-19. Măsurile guvernamentale nu dau rezultate. Conducerea CJ Hunedoara se mobilizează pentru sănătatea hunedorenilor

În contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu SARS-COV-2 în țară și în județul Hunedoara, în lipsa unor măsuri guvernamentale coerente care să asigure o gestionare corectă a crizei din sistemul de sănătate, conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale.

În urma unei analize realizată împreună cu reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Deva și ai sanatoriilor de pneumoftiziologie din Geoagiu și Brad, conducerea CJ Hunedoara solicită Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Hunedoara modificarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 555/2020 prin care a fost stabilită lista unităților medicale suport Covid 19. Concret, pentru ca viața pacienților să nu fie pusă în pericol din cauza locurilor insuficiente, conducerea administrației județene solicită includerea secțiilor de Terapie Intensivă, Boli Infecțioase și Pneumologie ale Spitalului Județean de Urgență Deva pe lista suport Covid 19.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care, la nivelul județului Hunedoara sunt în acest moment peste 300 de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 (dintre care peste 110 nu se află internate în unități medicale), creșterea numărului de cazuri în ultimele două săptămâni fiind alarmantă. De asemenea, s-a ținut cont și de necesitatea asigurării locurilor necesare pentru pacienții care au nevoie de tratament în secțiile de Terapie Intensivă, în ultima perioadă existând situații în care unii dintre aceștia au fost transferați în alte județe.

„Având în vedere că măsurile luate la nivel național nu dau rezultate, dimpotrivă, este de datoria noastră să ne pregătim pentru cele mai dificile situații, pentru că nimeni nu poate spune în acest moment ce anume va urma. Dacă numărul cazurilor va crește, trebuie să fim pregătiți să le asigurăm hunedorenilor în primul rând locuri în spitale și, în al doilea rând, tratamentele adecvate”, a declarat Mircea Flaviu Bobora, președintele CJ Hunedoara.

„Nu putem asista pasivi la ce se întâmplă. Pandemia pare a fi scăpată de sub control la nivel național. Noi trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău. În condițiile în care pacienți din județ au fost trimiși la secții ATI în alte județe, trebuie să facem tot posibilul pentru a le asigura la Deva tratamentul necesar”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.

În același context, conducerea CJ Hunedoara a solicitat Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad detașarea unui medic la Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu – unitate medicală suport Covid 19, începând cu data de 05 august 2020, pentru asigurarea tratamentului pentru pacienții depistați pozitiv.

Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara