Lupeni, orașul cu cele mai multe și cele mai frumoase parcuri

Modul în care sunt amenajate și întreținute parcurile din municipiul Lupeni este apreciat nu doar de cetățenii acestei localități, dar și de oamenii din alte zone ale Văii Jiului și ale țării care au avut ocazia să viziteze aceste veritabile oaze de relaxare amplasate în diferite zone ale orașului. Pentru a se ajunge însă la acest statut, edilii Lupeniului, în frunte cu primarul Lucian Resmeriță, au elaborat și implementat o serie de proiecte de investiții care au avut ca temă modernizarea parcurilor din municipiu, astfel încât fiecare dintre acestea să aibă o identitate specială și un public pe măsură.

”Am căutat să facem în așa fel încât parcurile din municipiul Lupeni să fie un loc de relaxare atât pentru copii și tineri, cât și pentru vârstnici. Practic, fiecare cetățen să regăsească într-unul sau altul din aceste frumoase parcuri ale municipiului Lupeni un loc plăcut, în care să-și petreacă timpul liber”spune primarul Lucian Resmeriță.

Așa se face că Parcul din cartierul Bucura și, mai apoi parcul de la CAP, primele care au fost modernizat în mandatul actualului primar, au devenit nu doar locuri de atracție pentru copii, ci datorită elementelor arhitectonice noi și, mai ales, iluminatului ornamental realizat în acestea, unele dintre cele mai frumoase din oraș. Iar, iarna, când acestor elemente de arhitectură specifică zonelor de relaxare și de joacă pentru copii, li se adaugă și iluminatul specific sărbătorilor de iarnă, acestea îmbracă haina unor veritabile orășele desprinse parcă din cărțile de povești.

Dorința copiilor de a avea și la Lupeni un ”Parc al Copiilor” așa cum există și în orașele mai mari a fost îndeplinită de autoritățile locale, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare ale Parcului
Bărbăteni. Începute în toamna anului trecut, investițiile la acest obiectiv au vizat, în primul rând, extinderea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii, dar și reabilitarea aleilor din parc, a mobilierului specific (bănci, coșuri de gunoi, scenă pentru spectacole în aer liber etc.), precum și spațiile verzi și rondurile florale. Un element de noutate absolută este fântâna arteziană în care, după cum explică primarul Lucian Resmeriță, toată apa necesară pentru funcționarea acesteia este reciclabilă, iar jeturile de apă care sunt aruncate din asfalt sunt colectate perfect pentru a fi recircuitate. Totul este automatizat în funcționarea acestei fântâni arteziene, inclusiv jocul de lumini care pune și mai mult în valoare jocul apei, colorând jeturile de apă.

Lucrări de modernizare, inclusiv prin reabilitare peisagistică și montare de mobilier specific nou au fost realizate și în Parcul ”Bărbăteni”, dar și într-o serie de mici parcuri de cartier ori aflate în vecinătatea școlilor și grădinițelor. La acestea se adaugă, desigur, investițiile destinate iubitorilor de sport, care s-au concretizat nu doar în permanenta întreținere a bazei sportive ”Minerul” Lupeni, ci și în construirea unui nou teren de sport, la fosta bază ”Preparatorul” și a altuia în zona Bărbăteni-bloc 59.

De o atenție aparte s-a bucurat din partea primarului Lucian Resmeriță și a echipei sale și zona istorică a orașului, trotuarul de la Primărie și până la ansamblul statuar ”Lupeni 29” transformându-se cu adevărat într-o Cale a Eroilor. Anul acesta și arealul impresionantului monument ”Lupeni 29”, capodoperă a artistului Ion Irimescu, a cunoscut ample lucrări de modernizare care au transformat zona într-o veritabilă piațetă publică, inaugurată chiar cu prilejul manifestărilor care au avut loc aici de Ziua Minerului.

Primarul Lucian Resmeriță dă asigurări că întreținerea acestor locuri speciale în care cetățenii din Lupeni își petrec timpul liber va rămâne o activitate importantă a administrației locale, așa cum de altfel întreținerea tuturor zonelor verzi din oraș s-au bucurat și se vor bucura de această atenție. La acest capitol, primarul Resmeriță apreciază și interesul și implicarea directă a cetățenilor care și-au adus, la rândul lor, aportul la înfrumusețarea zonelor verzi din cartierele în care locuiesc, motiv pentru care le transmite acestora mulțumiri pentru spiritul civic de care au dat dovadă.

Desigur, în atenția administrației locale, rămâne în atenție identificarea de noi locuri în care se doresc și se pot amenaja mici parcuri și locuri de joacă pentru copii, iar proiectul aflat acum în plin
proces de realizare în cartierul Ștefan confirmă pe deplin acest lucru.