Tot ce trebuie să știi dacă vrei să donezi plasmă: Criterii, unde donezi și cine poate primi

Dacă te-ai vindecat de COVID-19, plasma din sângele tău conține anticorpi care i-ar putea ajuta pe alți oameni să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Află dacă ești eligibil și la cine poate ajunge plasma.

Cine poate dona plasmă

Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 prin:

  • bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării
  • bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  • test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de Direcția de sănătate publică care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  • test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
  • rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

Pacienții care au învins lupta cu noul coronavirus și care își doresc să doneze plasmă pot beneficia, în mod gratuit, de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test, și de un test IgG pentru identificarea evoluției anticorpilor, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv, dacă se înscriu în demersul inițiat de Sistemul Medical MedLife. Testarea se face în centrele MedLife din întreaga țară, în urma completării unui formular de înscriere.

Cum poți dona plasmă

1. Recoltare prin plasmafereza – plasma se recoltează cu un echipament în flux continuu, printr-un kit de recoltare de unică folosință prin care trece tot sângele, plasma se filtrează și cade într-o punga de 600 ml, restul celulelor sanguine se întorc prin retur în organism.

Această tehnică permite obținerea unor cantități mari de plasmă fără anemierea donatorului, pentru că ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului. Procedura se desfășoară sub supravegherea medicului specialist; durata este 50-60 minute.

Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereza (plasmafereze) trebuie să fie de două săptămâni.

Intervalul dintre o ședință de plasmafereza și o donare de sânge total trebuie să fie de 4 săptămâni.

Intervalul dintre o donare de sânge total și o ședință de plasmafereza să fie de minim o lună.

2. Recoltarea standard – se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge din care se prepară ulterior o unitate de concentrat eritrocitar și o unitate de 200 ml de plasmă. Durează cel mult 15 minute.

Donatorului i se explică ambele proceduri și are dreptul să aleagă o procedura sau alta.

Avantajul donării prin plasmafereza este acela că din punga de 600 ml se prelucrează 3 unități de plasmă a câte 200 ml fiecare și toate cele trei punguțe reprezintă doza terapeutică pentru un pacient.

Donarea standard înseamnă o punguța de 200 ml de plasmă și necesită 3 donatori de donare standard pentru un pacient.

Cine poate primi plasmă convalescentă

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, confirmați cu COVID-19 prin metoda RT-PCR, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de PPC-DV-COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care se încadrează în următoarele criterii:

  • se află într-o secție de ATI, avizată de Comisia de ATI, dintr-un spital desemnat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
  • prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat;
  • sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie crescută, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 > 55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Unde poți dona?

Lista centrelor de donare este disponibilă mai jos.

Articolul face parte din campania MedLife ‘‘Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!‘‘.

MedLife oferă donatorilor test RT-PCR gratuit pentru confirmarea vindecării și 2 screening-uri medicale complete post-donare.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, sunt zeci de decese în fiecare zi. Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm, să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr.

Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață:

DONEAZĂ PLASMĂ!

Sursa: digi24.ro