Costel Avram: „Problema apei din Petrila trebuie rezolvată. Nu vrem să ajungem la plângeri penale!”

Problema furnizării apei potabile în orașul Petrila poate fi rezolvată doar dacă instituțiile statului responsabile se vor implica și vor lua măsurile care se impun cu celeritate. Aceasta este concluzia întâlnirii convocată luni, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, de către administratorul public al județului, Costel Avram.

În ciuda faptului că operatorul regional SC APASERV VALEA JIULUI SA derulează un proiect finanțat prin POIM, care vizează modernizarea și extinderea rețelelor de apă și apă uzată din sudul județului, furnizarea apei potabile către populație se face cu dificultate. Nu din cauza rețelelor de distribuție, ci pentru că operatorii care exploatează parchetele din zona captărilor nu respectă legislația și condițiile impuse în autorizații.

Concret, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă a localităţilor din Valea Jiului semnalează faptul că, din cauza lucrărilor de exploatare a lemnului desfăşurate în amonte de captare de apă Taia, începând cu 1.10.2020 se produce în mod constant o poluare excesivă a apei şi a mediului, caracteristicile fizico-chimice (turbiditate, substanțe organice) ale apei pârâului Taia atingând valori foarte ridicate, ceea ce determină ca Staţia de tratare a apei Taia să nu mai funcţioneze în regim normal. Astfel, în această perioadă, turbiditatea apei brute a depăşit posibilităţile tehnologice de funcţionare a Staţiei Taia, ceea ce a determinat oprirea Staţiei de apă Taia, existând pericolul întreruperii alimentării cu apă potabilă a populaţiei şi agenţilor economici din Oraşul Petrila şi partea de Nord a Municipiului Petroşani. Mai mult, pentru ca apa să devină potabilă, operatorul regional ar trebui să cheltuie sume suplimentare enorme.

Pentru a găsi soluțiile de depășire a acestei situații, CJ Hunedoara a găzduit o întâlnire la care au participat reprezentanții Gărzii de Mediu, Direcției Silvice Hunedoara, Inspectoratului Teritorial de  Regim Silvic și de Vânătoare Deva-Hunedoara, Administrației Bazinale de Apă Jiu Craiova – Sistemul Hidrotehnic Petroșani, ai Ocolului Silvic CARPATINA – Petrila, Composesoratului din Petrila și ai SC  APASERV  VALEA JIULUI SA.

„Acești operatori își desfășoară activitatea fără a fi verificați de instituțiile responsabile dacă respectă condițiile de autorizare. Ocolul Silvic trebuie să urmărească nu mai des cum s-au exprimat în cadrul întâlnirii, ci mereu dacă acești operatori respectă toate condițiile de exploatare. Firmele care exploatează sunt obligate să construiască podețe, pentru a nu trece cu utilajele prin albia cursurilor de apă. Dacă nu vor respecta condițiile de autorizare, suntem hotărâți să facem chiar plângeri penale pentru că nu ne jucăm cu sănătatea a mii de oameni”, a declarat la finalul întâlnirii Costel Avram.

De asemenea, reprezentanții operatorului regional APA SERV au propus ca, în anumite zone de exploatare, să fie montate camere video cu autonomie ridicată pentru a supraveghea în detaliu modul de operare al firmelor care exploatează materialul lemnos. Reprezentanții Ocolului Silvic au dat asigurări că vor intensifica activitatea de monitorizare a activității operatorilor din zonă.