Sancțiuni pentru exploatare neconformă și transport ilegal de lemne în orașul Petrila

Problema poluării apei de pe râul Taia și afluenții acestuia de către firmele de exploatare forestieră care acționează în această zonă a orașului Petrila a fost ridicată, săptămâna trecută și în cadrul Consiliului județean Hunedoara. În cadrul întâlnirii, administratorul public al județului, Costel Avram arăta că activitatea neconformă a firmelor de exploatare a lemnului din zona Taia, pun în pericol siguranța alimentării cu apă potabilă a locuitorilor din orașul Petrila și, parțial, din zona de nord a municipiului Petroșani și a solicitat instituțiilor abilitate de control ale statului să intervină prin luarea măsurile legale care se impun.

Răspunsul nu a întârziat să apară și, urmare a unei acțiuni a Jandarmilor montani din cadrul Postului Montan Parâng, în data de 22 octombrie 2020 aceștia au depistat două persoane care transportau prin tractare buşteni cu mijloace forestiere prin albiile râului Taia şi pârâului Brăteuş, din munţii Şureanu. Jandarmii montani au sancţionat conducătorii celor două utilaje forestiere cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.000 lei, în conformitate cu O.U.G. nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul și acvacultura.

De asemenea, tot în data de 22.10.2020, jandarmii montani din cadrul Postului Montan Parâng şi poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara au depistat în oraşul Petrila, în cadrul unei acţiuni comune, conducătorul unui autocamion care transport material lemnos, de esenţă molid, fără a fi marcat cu amprenta dispozitivului dreptunghiular. Jandarmii montani au sancţionat conducătorul autocamionului, un bărbat domiciliat în judeţul Hunedoara, cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei, în conformitate cu Legea 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.