Cine se poate vaccina în etapa a doua a campaniei naționale: Peste 5 milioane de persoane sunt eligibile

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, e evidențiat, într-o conferință de presă susținută marți, cum va decurge a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19 în România în care se vor putea vaccina și alți români în afara personalului angajat în spitale.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze.

Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță. La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

Până în acest moment s-au vaccinat 3.317 de angajați din spitale, „circa 75% din personalul total al spitalelor respective”, a mai spus el.

Etapa a doua de vaccinare va începe în a doua parte a lunii ianuarie cu persoanele internate în centrele medico-sociale, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane în 1.184 de centre. Acestora li se adaugă 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și cu boli cronice. Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajațiu care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului.

Sursa: stiripesurse.ro