Gerul nu a pus probleme, ca în alți ani, în funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului

Cu toate că temerile celor de la Apa Serv Valea Jiului au fost, luna aceasta, acelea că efectul temperaturilor foarte scăzute va fi unul resimțit în funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului, din fericire, efectele înghețului au fost în aceste zile unele nesemnificative. Potrivit directorului general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică, la Dispeceratul companiei de apă s-au primit doar 3 apeluri cu privire la semnalarea cazurilor de îngheț pe apometre individuale, care au și fost rezolvate rapid de echipele de intervenții ale Apa Serv.

Desigur, în intervalul de mai bine de o săptămână în care temperaturile au fost constant negative în Valea Jiului, iar pe timpul nopții, acestea au coborât și mai jos de -15 grade Celsius, probleme au apărut în mai multe locuri, însă acestea au fost rezolvate rapid, chiar de către beneficiari. Directorul general al Apa Serv spune că au existat situații de îngheț inclusiv în barajele de captare sau pe rețeaua de aducțiune, însă peste tot s-a intervenit prompt de către salariații Apa Serv, astfel încât nu a fost necesară oprirea stațiilor de tratare și nu au existat nici probleme majore pe rețelele principale și secundare de alimentare cu apă potabilă.

”Mă bucur că am reușit să trecem relativ ușor peste această perioadă cu temperaturi foarte mici, fără să înregistrăm probleme majore în funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, generate de îngheț. Cred că, pe de o parte, acest lucru se datorează modului în care ne-am organizat noi, cu echipe de intervenție care au fost prezente în teren, la captările de apă, iar pe de altă parte, cred că este și un efect al campaniilor de conștientizare a beneficiarilor noștri cu privire la responsabilitățile care le revin în îngrijirea instalațiilor de alimentare cu apă din proprietatea dumnealor, precum și în protejarea apometrelor. Am constatat, în acest an, o creștere a acestui indicator și nu pot decât să le mulțumesc beneficiarilor noștri pentru felul în care au acționat în preîntâmpinarea situațiilor de îngheț”, spune Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

În același timp, acesta invită beneficiarii la vigilență și acțiune, chiar dacă pentru zilele care urmează se anunță o încălzire a vremii. ”Iarna încă nu a trecut, e foarte posibil să ne mai confruntăm cu episoade de ger și îngheț și trebuie să rămânem cu toții vigilenți în recomandările privind protejarea apometrelor, a căminelor de vizitare și a țevilor de alimentare cu apă”, spune Cristian Ionică.

Acesta reamintește că pentru sesizări privind buna funcționare a sistemului de alimentare cu apă potabilă, Apa Serv Valea Jiului a pus la dispoziția beneficiarilor săi mai multe numere de telefon, la care se poate apela în caz de urgență. Acesta sunt: 0254.541.861; 0354.108.203, 0725.681.329, 0766.068.152, numere disponibile 24 de ore din 24 la Dispeceratul ASVJ.

De asemenea, conducerea Apa Serv reamintește că protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.

Reprezentanții companiei de apă vă reamintesc și unele recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă împotriva îngheţului. Astfel, dacă apometrul este montat într-un cămin, este recomandabil să existe un capac care închide căminul etanş. Capacele şi ramele căminelor de apometru sau de canalizare trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină sau produse similare.
În caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apometru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă acestea pot fi manevrate cu uşurinţă.
De asemenea, în perioada rece utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală) și asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scările de bloc( închidere uși, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distanță nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului și pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor.